Beba nije kakila nekoliko dana! Šta da radim?

beba nije kakilaDrage majke, jedna od čestih tema kada su bebe u pitanju je njihova stolica (kaka) odnosno tema vezana za stolicu i to:

  • Moja beba ima „zatvor“!

Namerno je stavljeno pod navodnike, a evo i zašto… Prvo da naglasim da se svi saveti u ovom tekstu odnose na bebe koje su isključivo dojene a o isključivom dojenju imate ovde: Šta je to isključivo dojenje?

U prvih mesec dana bebe često kake. Nakon 4.-5. dana od rođenja stolica se počinje javljati skoro pa nakon svakog hranjenja. Zašto? Mleko koje bebe sisaju nakon kolostruma koji je u dojkama prisutan nekoliko prvih dana bebinog života majčino telo počinje da stvara takozvano prelazno mleko. Po svom sastavu prelazno mleko je jako bogato laksativnim svojstvima pa beba kaki često. Stolica je uglavnom žute boje i česta.

Nakon 4-6 nedelja od bebinog rođenja dolazi do promene sastava u mleku jer se mleko prilagođava bebi. Mleko koje se tada luči je takozvano zrelo mleko. Ono u svom mastavu više nema laksative koje ima prelazno mleko i tada dolazi do pojave da se kod beba broj stolica odnosno pražnjenja creva naglo proređuje.

Neke mame vole da kažu da se zrelo mleko takvo po sastavu da se skoro sve iskoristi pa beba neka šta da kaki. Potrebno je da beba posisa jako mnogo mleka da bi imala šta da kaki. Ima i toga naravno.

Kako da znam da je beba dobro i da nema zatvor?

Da bi sa sigurnošću znali da li je sve kako treba odgovorite na sledeća pitanja:

  • Da li je dete isključivo na dojenju?
  • Da li redovno piški?
  • Da li redovno ima gasove?
  • Da li je stolica kada je ima normalne gustine (nije tvrda)?
  • Da li je bebi mekan stomak kada leži opušteno na leđima?

Ako su odgovori na sva pitanja potvrdni onda nemate problem. Ukoliko bilo koji od pitanja nema odgovor DA onda se konsultujte sa pedijatrom koji će pregledati bebu.

Kako da pomognem svojoj bebi?

Normalno dojite. Radite vežbice kada je presvlačite savijanjem nogica ka grudima i ispružite ih skroz pravo pa opet na grudi… U Vašu ishranu ubacite kašaste sokove (kajsija, kruška…) jedite malo suvih šljiva, vlaknaste hrane… jer ove namirnice imaju u sebi sastojke koji poboljšavaju probavu.

Šta ne raditi?

Ne uvodite detetu mlađem od 6 meseci zaslađenu kamilicu kao stimulans za izazivanje stolice jer se davanjem zaslađene kamilice remeti crevna flora koju majčino mleko stvara. Jednostavno rečeno spira se sloj dobrih bakterija sa zidova creva. Davanje kamilice može delovati kao dobra ideja u to trenutku ali je pogrešan pristup.

Nemojte bebi izazivati stolicu: toplomerom u guzi, čepićima, parčetom sapuna… bilo kakvim iritiranjem bebinog čmara.

Zašto ne izazivati stolicu kod bebe ovog uzrasta?

Ukoliko bebi pomažete veštačkim načinom da ima stolicu postoji mogućnost da beba počne da čeka signal koji ćete Vi veštački dati umesto da sluša signale koje šalju puna creva. Bilo kakvo izazivanje stolice remeti prirodne signale koje debelo crevo šalje bebinom mozgu, funkciju creva i njihovo pražnjenje.

Kada će moja beba kakiti?

Kod najvećeg broja dece stolica se javlja između 7. i 10. dana, kod manjeg broja zna da se javi tek oko 14. dana a postoji i jako mali procenat kod kojih se stolica javlja u mnogo većem intervalu. Važno je obratiti pažnju na signale koji su gore pobrojani i pratiti dete.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: