“Bela” bolna bradavica nakon podoja

Zašto se dešava da bradavica pobeli nakon podoja?

Dešava se da na kraju podoja kada beba ispusti bradavicu iz usta njen vrh potpuno pobeli. Do ovoga dolazi jer je iz nekog od navedenih razloga došlo do zaustavljanja krvotoka u samoj bradavici za vreme dok je dete sisalo.

Najčešći razlozi:

Kada je u pitanju loš položaj tada se na bradavici pored nepravilnog deformisanog oblika bradavice primećuje i bela linija koja ukazuje na nepravilan položaj tj plitko uhvaćenu bradavicu.

Bol se može javiti nekoliko minuta nakon prestanka podoja a bol se javlja jer cirkulacija krvi ponovo počinje da teče svojim tokom i slično je situaciji kada vam utrne neki deo tela pa kada kroz njega krene ponovo krvotok.

Vazospazam sa blisterom

Pored promene u boji koja je prouzrokovana lošim položajem postoji i vazospazam bradavice. Vazospazam je trenutna pojava suženja krvnih sudova u bradavicikoji je izuzetno bolna pojava. Može se javiti nakon podoja ali i između podoja. Javlja se najčešće kao posledica povrede bradavice ili gljivica.

Lečenje vazospazma:

 • Izbegavajte hladnoću. Nanesite suve tople obloge na grudi kada je to potrebno (ovo “opušta grč” krvnih sudova).
 • Utoplite bradavicu što je pre moguće nakon podoja.
 • Zagrejana čarapa naounjena nekuvanim pirinčom može da bude odlična topla suva obloga: Napunite čarapu ili platnenu vrećicu nekuvanim pirinčem i zagrejte u mikrotalasnoj 45 sekundi (ikraće ili duže dok postignete željenu toplotu), držite čarapu preko bradavice, ne mora direktno već preko majice sve dok se ponovo ne vrati protok krvi.
 • Izbegavajte kofein, nikotin, jer oni mogu ubrzati simptome.

Primer bradavice neposredno nakon podoja i svega nekoliko minuta nakon podoja:

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

2 thoughts on ““Bela” bolna bradavica nakon podoja

 • 21/08/2016 at 07:42
  Permalink

  Da li vazospazam prodje kroz neko vreme ili je prisutno svih nekoliko meseci koliko beba sisa?ja imam problem sa belom bradavicom i moj sin kada sisa,strasno jako zagrize areolu pa me i pece u toku dojenja….

  Reply
  • 21/08/2016 at 12:55
   Permalink

   Najčešće prođe vremenom da li zbog popravljanja položaja deteta na dojci ili dete jednostavno poraste dovoljno da shvati da mleko bolje i lakšeide ako lepše uzme dojku nebitno je. Važno je da vodite računa o pravilnom položaju.
   Ovo što ste Vi opisali može biti i kandida na dojkama pa se posavetujte sa doktorom oko toga.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: