flasica dojenje
flasica dojenjeOvaj tekst je namenjen svim mamama koje su iz bilo kog razloga krenule sa davanjem mleka svojoj bebi na flašicu, a beba još uvek povremeno sisa i ne buni se. Ukoliko imate bebu koja uporno odbija sisanje iz bilo kog razloga pogledajte tekst Kako vratiti bebu na dojku i uspešno dojiti. Bez obzira o kojoj vrsti mleka se radi (adaptirano mleko (formula) ili o izmuženo mamino mleko) princip vraćanja na dojku je potpuno isti. U prednosti su naravno mame koje su davale svoje mleko jer to znači da su uspele da održe laktaciju u izvesnoj meri i samim tim će prelazak biti lakši. Osnova povratka su česti podoji su da bi se beba oslobodila flašice i vratila na dojenje. Da bi prelazak bio uspešan osnovni cilj je imati bar 10 podoja u 24 sata. Kako izbaciti flašicu i preći na isključivo dojenje? U zavisnosti od toga koliko često je beba pila na flašicu i koje su količine u mleka pitanju od toga će zavisiti i brzina izbacivanja flašice. Nemojte prekinuti naglo sa dohranom flašicom!
  • Pripremite se. Ono što za početak morate znati je da se prelazak radi postepeno kako bi dali vremena svom telu da poveća proizvodnju mleka. Baš zato su mame koje su redovno praznile dojke u velikoj prednosti nad majkama koje su maltene prestale sa dojenjem ali i jedna i druga mogu da uspešno povrate mleko.
  • Osnovna “doza” merica za adaptirano mleko je 30ml. U toku prva tri dana od početka odvikavanja od flašice ukinite jednu dozu mleka od 30ml. Dajte bebi u jutarnjim satima da sisa, a zatim joj ponudite flašicu baš kao i ranije, ali količinu u flašici smanjite za već pomenutih 30ml. U narednih 3 dana samo u tom obroku se držite ove smanjene količine za 30ml. Nemojte svaki obrok smanjiti već samo ovaj JEDAN u toku dana. Ukoliko beba brzo ogladni ponudite joj dojku! Nemojte praviti dohranu. Neka beba sisa jer će sisanjem dati signal Vašem telu da poveća proizvodnju. Ako napravite dohranu da joj nadoknadite nećete dobiti stimulans za prouzvodnju mleka. Ostatak dana hranite bebu kao i pre. Ne povećavajte količinu dohrane koju ste davali u predhodnom periodu. Uvek prvo podoj da beba dobro isprazni dojke pa flašica u količini koju ste davali i predhodnih dana. Ovo praktikujte tri dana.
  • 4. – do 7. dana smanjite za još 30ml. Kao i prva tri dana prvo podoj da beba dobro isprazni dojke pa flašica sa smanjenom količinom kao što je navedeno. Ukoliko beba traži još ponudite joj dojku. Ostali podoji kao i ranije bez povećavanja količine mleka koju ste i ranije davali. Obratite pažnju na broj mokrih pelena koje beba ima. Ukoliko beba ne piški dovoljno nemojte da žurite već dajte još koji dan Vašem telu da poveća proizvodnju mleka. Najvažnije je da beba dobija dovoljno hrane. Da li će par dana ranije ili kasnije prestati sa flašicom je manje bitno. (Mokra pelena za bebe do 6 nedelja)
  • Nakon 8. dana smanjite još jednom za 30ml. Nastavite sa ovakvim smanjivanjem u istom tempu sve dok u potpunosti ne izbacite flašicu iz upotrebe. Ukoliko primetite da beba ne piški dovoljno usporite tempo ili se vratite korak unazad na par dana pa nastavite dalje.
Umesto korišćenja flašice pokušajte ovako jer ćete tako brže ostvariti cilj:

Ono na čemu sada radite je to da privolite bebu da sisa a ne da je primorate da sisa!

Flašica – da ili ne?

Veliki deo stručnjaka ne preporučuje upotrebu flašica i cucli varalica sve dok beba uči pravilno da sisa jer će bebina potreba za sisanjem biti zadovoljena čestim postavljanjem bebe na dojku. Naravno ukoliko Vaša beba ima problem sa pravilnim sisanjem jer je hranjena flašicom (nipple confusion)  tada bi bilo najbolje da izbegavate hranjenje flašicom što je više moguće (pogotovo ako ste stalno sa bebom) sve dok beba ne počne pravilno da sisa. Ukoliko beba ne dozvoljava postavljanje na dojku tada ćete morati sami da se snađete da pronađete adekvatan način da Vaša beba prevaziđe potrebu za sisanjem bez ovih pomagala, a da bude zadovoljna. Razmislite koji način hranjenja bebe osim flašice bi Vam najviše prijao: hranjenje iz šoljice, kašikom, špricem, slamčicom za dojenje  , pipetom… Slamčica za dojenje ili pravilnije re;eno sistem ya relaktaciju (SNS) može da bude od velike pomoći ukoliko beba zna kako da prihvati dojku ustima. Ona će pomoći tako što će podstaći bebu da još više doji jer će beba svo vreme dobijati mleko (Vaše izmuženo ili adaptirano), a u isto vreme će vršiti odličnu stimulaciju Vačeg tela da proizvodi više mleka. sistem za relaktaciju Ukoliko ipak više volite da nastavite da hranite bebu flašicom i to je uredu, nije kraj sveta. Nekim majkama je flašica ipak nezaobilazno sredstvo i jednostavnije za upotrebu od svega gore predloženog. Zaključak: prelazak na dojku je moguć, nudite bebi dojku kao što je gore navedeno da bi povećali količinu mleka i da bi bebu navikli na to da u dojkama ima mleka ako se potrudi. Vremenom će se količina mleka koju proizvodite povećati a količina mleka koju dodajete bebi smanjiti. Važno je da prelazak na Vaše mleko i dojenje ne bude prisilan i težak ni za Vas ni za bebu. Izmlazanje radi povećanja količine mleka Ukoliko želite da povećate količinu mleka svakako će Vam izmlazanje puno značiti. Evo osnovnih pravila:
  • Osnovni cilj izmlazanja je izvlačenje maksimuma mleka iz dojki a zatim i nastavak izmlazanja “na prazno” kako bi stimulisali što veću proizvodnju. Izmuženo mleko možete koristiti i davati bebi umesto adaptiranog, a nakon podoja.
  • Dok uspostavite dobru snabdevenost mlekom potrebno je da praktikujete izmlazanje bar 8 puta u 24 sata a još bolje ako uspete 10 puta.
  • Ako beba za vreme nekog od obroka ne sisa tada se potrudite da izmlazate mleko 20 – 30 minuta. Ako je beba sisala iz dojki tada POSLE podoja izmlazajte po 5 minuta svaku dojku.

Dojke je važno da se isprazne i da se izmlazaju i nakon prestanka izlaženja mleka kako bi se stimulisala proizvodnja. Ljudskom telu treba vreme da počne povećavanje proizvodnje mleka. Obično je potrebno biti uporan bar dva dana kako bi se osetilo malo poboljšanje. Ukoliko ste uporni i vredni pa nastavite da izmlazate kao što je već rečeneo mleko će sigurno da nadođe i vrlo brzo će se desiti da je beba zadovoljna podojem. Obavezno pročitajte i sledeće kako bi doneli odluku oko toga da li koristiti sistem za relaktaciju i kako ga napraviti ako ga nema u prodaji: Kako napraviti sistem za relaktaciju Kako se koristi sistem za relaktaciju

Tereza Miljković vr. savetnica za dojenje urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.