uspavljivanje bez dojke

Kako ohrabriti bebu da se sama uspava?

Dok su male bebe nikome ne smeta što se uspavljuju na maminoj dojci, međutim vremenom kako meseci prolaze mama postaje sve razdražljivija i nervoznija. Uspavljivanja znaju da traju večno. Nema ničeg normalnijeg od bebe koja se oseća sigurno u maminoj blizini dok sisa ali… Kad tad svaka mama poželi da svoju bebu nauči da se sama uspava posle podoja.

Ne postoji čarobni štapić kako da Vaša beba zaspi bez sike u ustima. Jednostavno morate ili da čekate da beba sama preraste ili možete da pokušate da je naučite. Učenje ide polako.

Kada početi sa učenjem?

To umnogome zavisi od bebe jer bebe nisu iste. Neke bebe ovo savladaju jako rano i sisanje im bude nešto što odrade a zatim puste dojku i uspavaju se a drugima je potrebno da budu “mnogo” stariji.

Da bi ovaj metod uspeo biće potrebno vreme i prolazak kroz više faza.

Evo kako faze idu:

 • Faza u kojoj se nalazite je ona kada beba sisa, uspava se i neće da pusti dojku već bi “sisala” svo vreme spavanja.
 • Nemojte da dojite i čekate da se beba u potpunosti uspava već pokušajte da je hranite do trenutka kada je skoro zaspala;
 • I poslednji korak je dojenje do trenutka da je beba sita i budna nakon čega se uspavljuje.

Ovaj process može da traje kraće ili duže, a to umnogome zavisi od bebine starosti, spremnosti na saradnju al ii od mamine upornosti, smirenosti i želje. Kod odvikavanja bebe da zaspi na dojci je jako važno da ova mamina želja i odluka nesme da dovodi do problema ili frustracije za obe strane.

Ono što može da pomogne je da se u sobi u toku noći ne pali svetlo već da ako uopšte imate potrebe za njim to bude sasvim maleno osvetljenje tek da se nazire gde je šta u sobi. Što se pre naučite na slabu osvetljenost sobe u toku noći lakše ćete razdvojiti noć i dan. 

Za početak poželjno je da legnete sa vašom bebom u krevet u kom će beba nastaviti da spava po prestanku podoja. Nije poželjno da bebu po prestanku podoja prenosite u krevetac. Cilj ovog učenja i stvaranja navike je da se beba uspava bez vaše dojke, tj da se beba oseti dovoljno sigurno i da joj bude dovoljno udobno da može da se opusti i prepusti snu. Prebacivanje u krevetić to može samo da oteža id a se kod bebe pojača osećaj napuštanja.

Ukoliko se vaša beba već ovako uspavljuje pređite polako na sledeću fazu a to je na dojenje do trenutka kada je beba skoro zaspala. Oči će joj biti zatvorene, disanje duboko ali još nije u potpunosti utonula u san. Nežno stavite vrh vašeg prsta u ugao bebinih usta da bi popustio vakum id a bi beba ispustila dojku iz usta. Nežno je mazite i nastavite da ležite još neko vreme.

Kada dođete do faze da se beba ne buni kada prestanete sa dojenjem u ovoj fazi pokušajte da uvedete sledeću, a to je dojenje do trenutka da je beba sita i budna nakon čega se sama uspavljuje. Nemojte da je ostavljate samu već budite uz nju dok se uspava. Možete da je naviknete na čitanje kratke pričice ili nešto slično što će je uvesti u san, a da to nije dojka.

Obavezno uvedite rutinu kako za dnevno tako i za noćno spavanje. Uvođenjem rutine, preciznih ritual, beba će znati šta sledi. Naprimer neka dnevno uspavljivanje bude uvek posle određenog obroka. Možda posle ručka ili posle užine između doručka i ručka. Za večernje uspavljivanje je potrebno da se zna da li će beba da se svake večeri stavlja na spavanje posle kupanja ili večere.

Cilj je da se beba oseća sigurno i da se sama uspava. Ako ne uspete da bebu naučite da se sama uspavljuje (a pod sama mislim na to da u ustima nema dojku) ni to nije smak sveta. Vremenom sve bebe nauče da se uspavaju same.

Obavezno odgledajte i ovaj video

T. Miljković
Savetnica za dojenje
Urednik sajta www.superbeba.com

One thought on “Uspavljivanje bez dojke

 1. Postovana Tereza,
  Vidim da je clanak proslogodisnji ali ocigledno ova tema nikad ne zastareva pa bih zamolila za savet vezano za odvikavanje bebe da spava na dojci.
  Naime, bebac je danas napunio 3 meseca, od pocetka ga dojim i on lepo napreduje (iz bolnice izasli sa 2900 a sada ima 5800); ali obzirom da je beba nakon vecine podoja plakala a ne spavala-a pogotovo uvece, i nisam znala koliko imam predvece mleka – uvela sam jednu dohranu adaptiranim mlekom uvece nakon podoja. U pocetku je bebac uzimao celu dozu dohrane (kao da nista nije pojeo tokom dojenja), dok u poslednjih par nedelja popije 1/2 doze ili nista. Nervoza i plakanje nije prestalo ni uvodjenjem dohrane pa to pravdamo grcevima ili jednostavno nervozom bebe u vecernjim satima. Ono sta je od pocetka problem je da bebac dugo sisa (20-25min jednu i isto toliko drugu dojku) i da je jako retko sam ispusta (cak i kad zaspi). Uglavnom ja izvucem dojku, podignem ga da podrigne, malo razbudjujem pa nudim drugu dojku. Naravno ovo znaci da odspava na dojci – ali stipanje, raskomocivanje, razbudjivanje, masiranje nozica, obraza, pazuha, dizanje sa dojke u uspravan polozaj-nista ne pomaze da on akrivno sisa. Jednostavno se uspava i sam se razbudi pa nastavi. Nije mi problem da ga dojim 45min, pogotovo sto tokom dana kada mu se spava uspemo nunanjem da ga uspavamo, ali mi je problem sto sada uvece posle podoja i nakon dohrane nece da zaspi dok mu ne dam opet dojku. Lazu odbija-uglavnom je sa gadjenjem izbacuje, ponekad sisa celu saku pa kad shvati da nije dojka krece drama…ni pevusenje ni nunanje ni razni white noise zvukovi ne pomazu za uspavljivanje. Imate li savet kako da ga odviknemo od uspavljivanja na dojci (uzimajuci u obzir da od pocetka bebac malo spava malo jede na dojci naizmenicno pa ne smem da mu skracujem podoj) i imate li savet u kom mesecu bi trebala da reagujem drasticnije-mozda je sa tri meseca jos rano?

  Unapred puno hvala
  Maja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.