Da li davati dohranu u porodilištu ili ne?

flasica dojenjeKoliko dete gubi na kilaži nakon rođenja?

U mnogim porodilištima u prvim danima nakon rođenja deteta često se koristi jedna mera tj vrednost  koja navodno pokazuje da li je dojenje u prvim danima dobro krenulo ili ne, a to je praćenje gubitka na težini kod deteta i to do 10%. Istina je da ta mera ne znači baš ništa. Često se dešava da je baš ta računica krivac za davanje dodatne hrane, i to često flašicom, a ni majka ni dete ne dobijaju dovoljno pomoći oko dojenja.

Evo i nekoliko objašnjenja:

  1. Veliki broj žena u porodilištu za vreme porođaja dobijaju intravenski infuziju. Deo tečnosti iz infuzije dolazi I do bebe koja još nije rođena tako da se dete rađa “prehidrirano” tj sa viškom tečnosti u svom telu što povećava njihovu težinu na rođenju. Nakon rođenja dete uriniranjem izbacuje ovaj višak tečnosti I vraća se na normalu. Znači beba ne gubi “pravu težinu” tako da nije realno da se gleda samo na bebinu težinu radi uspostavljanja dijagnoze da dojenje ne ide kako treba I da je detetu potrebna dohrana.
  2. Ne mere sve vage jednako dobro. Bili smo u prilici da vidimo vage koje pokazuju razliku od 400gr pri merenju iste bebe koja je merena u razmaku od nekoliko minuta. Većina vaga nije toliko neprecizna ali smo takođe bili u prilici da vidimo dve vage istog proizvođača koje su pokazale razliku, pri merenju istog deteta, od 85gr I to se najverovatnije često dešava. 85 grama na težinu od 3 kg je skoro 3% težine tako da se eto može desiti da dete samo zbog vage “izgubi” 3% svoje težine. Značajno je I to da se dete pri prvom merenju vaga u Sali za porođaje a sledeće merenje je na drugoj vagi na odeljenju.
  3. Greške pri čitanju sa vage se takođe dešavaju često. Bili smo svedoci kada je bebi na rođenju upisana težina od 2.58 kg (5lb 11oz) a pet sati kasnije 3.1 kg (6lb 13oz). Nije uobičajno da se bebe mere nakon pet sati ali nesumnjivo je da je nekome bila neobična težina deteta pa je proverio I uočena je ova greška. Ali moglo se desiti da se merenje okrene pa da je detetu na rođenju upisano 3.1 kg a narednog dana prava težina 2.58 kg što automatski znači gubitak na težini od čak 17%.
  4. Naravno postoji uvek I opcija da dete ne dobija dovoljno mleka iz dojki. Kada majka za vreme porođaja ali I nakon njega dobija jako mnogo tečnosti tada se dešava da je telo otečeno, a tada nisu samo noge I ruke otečene već I bradavice I areole takođe. Posledica ove otečenosti je nemogućnost deteta da se lepo namesti na dojku tako da teže dolazi do kolostruma.

Ono što bebi treba je ne automatski davanje dohrane već pre toga kao prvo I osnovno bebi je potrebna pomoć da se pravilno postavi na dojku. Da bi se to odradilo kako treba potrebna je pomoć svih: bolničkog osoblja, babica, sestara… a jedna od tih pomoći je o omekšavanje bradavica I areole kontra pritiskom na areolu ka dubini dojke kako bi se smanjila otečenost tkiva a sve sa ciljem da beba što pravilnije obuhvati dojku ustima I dođe do mleka.

O prepunjenosti i tehnici smanjivanja otoka areole pričitajte ovde: Praktični saveti: Šta da radim dojke su mi prepune mleka?

Nažalost prva reakcija u najvećem broju porodilišta je davanje adaptiranog mleka odnosno flašice sa formulom, a to definitivno ne pomaže detetu da popravi sisanje.

Autor: dr Jack Newman
prevela i prilagodila: Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.