Lj – neuspešno dojenje blizanaca zbog nedostatka podrške

Draga Tereza,

jako sam kratko u grupi, nažalost preprekasno sam za nju saznala. Mama sam blizanaca od 3 god, prijevremeno rođenih, male porođajne težine zbog koje smo 2 tj nakon poroda bili na neonatologiji- kada su nas otpustili, manji blizanac imao je nešto malo više od 2,2 kg.

Naša priča o dojenju nažalost nije bila uspješna- izdajala sam se cca 3 mj za njih, nije bilo mlijeka (bar sam tada tako mislila, voljela bih da sam tada imala ovakvu podršku kakvu ova grupa pruža mamama), a u bolnici su im uz moje mlijeko već davali ad. Ja očito sebi nisam oprostila taj neuspijeh, i ne prihvaćam da je to zbog prijevremenog rođenja, zbog toga što su blizanci, zbog moje hipetireoze… Vjerujem da je velik dio zbog neznanja. Al sad je nažalost gotovo… A muči me i još nešto- je li moguće da bebe nisu prihvatile sisanje jer uz to što su bile male i slabe, imale su problem sa skraćenim frenulomom? Muči me to što nas nitko nije na to upozorio, tek mamina sestrična pedijatrica, pa smo sa njihovih cca 4,5mj kod otorinolaringologa ipli riješiti taj problem… Je li moguće da je i taj frenulum imao neku ulogu u tom neuspjehu?

Hvala unaprijed na odgovoru, i hvala što pomažete mamama- ponavljam, voljela bih da sam puno puno prije znala za ovu divnu grupu.

odgovor:

Znate kako… postoji jedna poslovica koja ide ovako: “Ne vredi plakati za prosutim mlekom.” Ono što je bilo a šta ne možemo ispraviti treba prihvatiti tako kako je i truditi se da sledeći put budemo mudriji, pametniji i/ili uporniji. Kod Vas se sa Vašim blizancima nekoliko stavki skupilo na jedno mesti a sada je teško odrediti šta je to što je bilo pravi uzrok. Možda frenulum, možda Vaš strah da deca ne budu gladna, možda nedostatak podrške od okoline ili stručnih lica… Sve u svemu samim izdajanjem 3 meseca Vašoj deci ste dali jako jako mnogo i za to trebate biti ponosni na sebe.

Ukoliko se bude desilo, Vašom namerom ili jer je tako od Boga dato, pa budete imali još dece nadam se da ćemo se čuti i da ćete se osećati ispunjenije jer ćemo zajednički dati sve od sebe da dojenje bude ostvareno u potpunosti.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *