Larrra – dete je samo proredilo podoje

  • Datum rođenja deteta – 29.09.2014.
  • Da li je rođeno u terminu i zdravo? – 2 nedelje pre termina, zdravo.
  • Ispišite sve težine Vašeg deteta od one sa koliko je dete rođeno pa redom one koje imate – 3680, 4600, 5490, 6130, 6490.
  • Da li je dete isključivo dojeno (bez vode, čajeva, sokova, kašica…), isključivo hranjeno majčinim mlekom (izdajanje), dava li ste i/ili dajete ad. mleko, od kada i koje količine…? – Dete je iskljucivo dojeno, majcinim mlekom.
  • Ako imate problem sa bolnom dojkom, od kada, koji su simptomi, da li jedna dojka ili obe…? – Nisu bolne dojke, vec bradavice, jer ih je beba vukla, razvlacila, stezala… Bol se zadnjih dana znatno smanjio.
  • Da li koristite neku terapiju, od kada i koju, da li po savetu doktora ili na svoju ruku? – Ne.
  • Da li dete koristi neku terapiju od kada i koju? – Ne.

Postavite pitanje sa što više detalja kako bi dobili precizniji odgovor:

Beba pocinje da pravi problem prilikom dojenja. Jede na zahtev. Od pocetka je jela jako cesto i praznila je jednu dojku po dojenju. Onda su prestala budjenja nocu (od kad je otkrila svoj prstic) i jede po danu na neka 4 sata, nekad i cesce, a nekad ne trazi ni po 5 sati. Pre dve nedelje je pocela da zabusava. Postavim je da jede, pokupi samo prvo mleko i pocinje da se vrpolji, odmakne se od sike, malo se pobuni, kao place, pa se vrati da nastavi 3 sekunde, pa opet isto. Onda to ponavlja vise puta, dok mi jasno ne stavi do znanja da nece da vuce vise. Pocela je da se budi jednom nocu i tada, posto je jako pospana, porucka sve iz dojke bez problema. Brinem se da ne jede dovoljno i da je nervozna jer je gladna i malopre sam se izdojila i dala joj mleko preko flasice. Bez problema je popila sve sto je bilo u flasici. Moje je pitanje, sta dalje da radim? Da li da se izdajam i nastavim da je hranim preko flasice? Da li postoji nacin da je nekako nateram da se vrati na nekadasnju rutinu hranjenja? Kolika je kolicina mleka koju bebe treba da primi po podoju?

Hvala puno na odgovoru!
odgovor:
Dojenje na zahtev podrazumeva praćenje detetovog ritma u smislu dužine podoja i vremena kada dete sisa. Nemojte davati podoje ako dete nije tražilo jer će tada mrljaviti kao što se već dešava. Važno je da ispratite mokre pelene i ako dete ima 4-5 mokrih pelena u 24 onda je sve ok.
Nemojte izdajati i davati na flašicu ako želite da dete sisa i dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.