IB – sumnja nanedovoljnu laktaciju

Postovana Tereza,

Molim za savet/pomoc.
Porodila sam se pre 3nedelje u 38nedelji. Beba je bila teska 2.920g, na otpustu.2.730g. Zbog zutice smo u porodilistu bile 6 dana i naravno detetu je davana dohrana. Bez obzira na to, ja sam forsirala dojenje od samog pocetka, beba mi je doslovno visila na sikama po  celi dan i noc, a kada nije, onda sam radila masaze, izmlazavanje pumpicom ne bih li pospesila proizvodnju mleka, medjutim bezuspesno. Mleka ima vrlo malo i ona je posle svakog podoja vrlo gladna i pojede svu dohranu (pre dohrane visi na siki i po sat vremena). Probala sam da ukinem dohranu i samo dojim, medjutim, pelene su suve.

Vise ne znam sta mogu da uradim i da li je moguce da spadam u onu retku grupu od 2%zena koje ne mogu da doje?!
Jednom su mi na uz dojki rekli da mi struktura tkiva takva da nema puno mlecnih zlezda, sto sam uzela sa rezervom ali da li je moguce tako nesto i da je to razlog male kolicine mleka?
Beba sisa na 2-2,5 sata (i cesce), sada vec mnogo aktivnije i zustrije (min20min po siki), posle toga se izmlazam (10ak min po siki) i nista, ona je i dalje gladna i uvek popije istu kolicinu ad(70ml)
Pratim vase savete, procitala sam bezbroj puta sve tekstove i iskustva zena…. 

Gde gresim? Sta jos mogu da uradim da bih mogla da dojim?

Unapred beskrajno hvala na odgovoru

odgovor:
Draga majko ne mogu Vam odgovoriti direktno da li ste u tih 2% mada eto neko mora biti i u njima. Ako možete napisaćete mi dole u komentaru da li ste nakon porođaja imali tvrde, vruće i nabrekle dojke zbog nadolaska mleka? Da li ste dete stavljali da sisa 8-12 puta u 24 sata? Koliko često ste davali i još uvek dajete dohranu? Koju količinu dajete? Takođe ako Vam nije problem možete mi poslati fotografiju svojih dojki jer će mi to takođe pomoći da vidim određene detalje vezano za to da li ste u tih 2% ili ne. Radi se o obliku, građi i tome kako izgledaju save dojke izvani. Naravno fotografija ostaje u mailu bez objavljivanja.
Nakon odgovora možda ću moći bolje da ocenim Vašu situaciju.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *