MF – problemi sa napredovanjem

Postovana Tereza,
Ja sam ***** ****** mlada mama koja zeli dojiti  ali imamo problrmcica i sad sam vec jako tuzna u sumnjam u sve. Prijateljica me uputila na vas mozda cete me moci savjetovati na cemu bih Vam bila jako zahvalna. Evo cijele price da Vam bude jasnije. ☺

Moj sincic je rodjen 08.01. Sa 4200 kg i 54 cm na carski rez ubog trzine i krivog polozaja jer se nakon 15 h trudova i ja otvorena skroz nije spustao u zdjelicu. Iz bolnice smo izasli sa 3950 kg. Danas smo bili kod pedijatrice na prvom pregledu i mali ima 4400 kg na sto je ona rekla da je pre malo i da ga dohranjujem svako tri sata. Ne slazem se s tim jer ce onda skroz izbaciti dojku.

E sad proces dojenja i njegovo ponasanje:
Zbog carskog tek sam treci dan pocela dojiti. Za to vrijeme on bio na boci. Imam ravne brdavice. Tesko smo uspostavili dojenje i na kraju ostetio brdavice. U bolnici su mi rekli jedino kako mogu dojiti je na sesirice i tako smo uspijeli. Po dolasku kuci stalno je bio na dojci da jede sto vise prva tri dana bi mu jos ponekad dala bocu kad je bio jako nervozan ne mozr zaspati i nakon toga prestala jer je bio zadovoljan. Cijelo vrijeme jede preko sesirica. Inace je budjenje oko 8 u jutro i svako malo mu dam papati jer trazi pa podrigne i povrati i opet trazi papati i tako do podne jedan kada opet zaspi do cca 4 ili 5 i opet cijelo popodne jede, zaspi oko 8 do 3 u noci, pojede i spava do 8 u jutro. U vrijeme budnost stalno cendra jedino sto mu odgovara je biti na dojci. U zadnja 3 dana prestao je i spavati normalno budi se svako 20 minuta po danu da bi jeo a kad mu dam odmah zaspi. Kad sam mu dala bocu zadovoljan i sretan.
Moj je zakljucak da mu je lijeno vuci jer u pocetku dok mlijeko brzo ide jede a kasnije kad treba jace povuci samo cucla kao dudu varalicu i brzo zaspi. Pokusavam ga buditi ali nista. Pokusavam ga uciti bez sesirica ali se mucimo. Da li da nastavim sa sesiricima ili budem uporna bez? Ne  bi mu davala bocu da ne ostavi dojku jer imam puno mlijeka. Grozno mi je to sto meni mlijeko samo curi a njemu davam bocu sto ne zelim, a opet ne zelim dijete da bude gladno i onda mi danas prdijatrica kaze nadohrana i ja vam cijelo popodne samo placem jer zelim dijetetu dati ono najbolje.

Puno sam napisala, nadam se da cete razumijet i mozda mi dati koji savjet.

Lijepi pozdrav,

****** i mali ****

odgovor:

Draga majko ne znam šta se desilo sa mojim predhodnim odgovorom pa ga nije bilo. Hvala Vam što ste se ponovo javili i ukazali mi na nedostatak.
Pre svega Vaše dete je napredovalo 450gr što se u određenim okolnostima može tolerisati ALI samo ako se podoji u drugom mesecu poprave. Kada dete slabije napreduje tada su za to krivi ili mali broj podoja ili prekratki podoji. Pre svega ono na šta morate obratiti pažnju je da dete što pravilnije postavljate na dojku a to podrazumeva sledeće: Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)
Onog momenta kada savladate pravilno postavljanje na dojku veštačke bradavice će niti potpuno nepotrebne. Dete će jako lepo sisati i dolaziti do mleka. Pored položaja na dojci obratite pažnju kada dete sisa da prvo lepo isprazni jednu dojku pa ga podignite da podrigne i ponudite drugu koju može da prihvati ali i ne mora. Sledeće hranjenje krećete na toj drugoj bez obzira da li je dete sisalo iz nje ili ne. Tako jednako stimulišete obe strane.
Najvažnija stavka koja će Vas interesovati je kako da znate da imate dovoljno mleka, jednostavno ovako: Da li moje dete dobija dovoljno mleka? – starije od 6 nedelja
Ovo su osnove a pored toga vodite računa da dete ima dovoljan broj podoja, optimalno je 8 ili više u 24 sata.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.