ID – zabrinutost oko količine mleka

Draga Tereza, 

Imam djevojcicu koja je juce napunila tacno tri mjeseca. Rodjena je sa 3570 izasle smo iz porodilista sa 3330 gr posle 6 dana. Zutica je bila u pitanju. ovo pisem jer smo na rvoj kontroli dobili komentar je da oko 20 gr dnevno dobijala sto je na donjoj granici i da je to najvjerovatnije do sporijeg opravljanja od zutice Kasnije je lijepo napredovala i doktorica je zadovoljna. Sledeca kontrola nam je za nekoliko dana ali sam ipak htjela da Vas konsultujem.
 Naime, u poslednjih mjesec dana osjecam i vidim da mi varira kolicina mlijeka. iskljucivo je dojim od starta iako smo kuburile sa uvucenim bradavicama i pod pritiskom okoline da prosto moram da joj dodajem nesto jer je gladna!!! kako samo drugi bolje znaju moje dijete ne shvatam ali to je druga tema.E sada , u poslednjih nedelju dana, bas vidim da joj je malo. Skoro svaki podoj zavrsavamo njenom nervoyom. Mlijeko sporije nadolazi i vidim da se ona vise trudi i jace vuce. budi se cesce. Ranije se budila sama na 3 do 4 sata  a sad bude i na sat ipo, dva. Zbog finansijske situsacije sam pocela da radim po nekoliko sati nekoliko puta nedjeljno. Ostavim svoje mlijeko ali najcesce nece iz flasice da pije. danas je htjela . podojila sam je i poslije njene nervoze dala tih 50ml i mislim da joj je i to bilo malo. Imate li neki savjet za mene? Tecnosti pijem , caj za dojilje koji mi i nema neke koristi. nju stavljam da sisa i cesce nego samo kad ona zatrazi. Ne zelim da odustajem od dojenja. radije bih joj AKO MORAM dodala nesto drugo samo ne aptamil i ostale gluposti jer sam joj jednom dala to kad sam imala visoku temperaturu i uzasno je. 
 
Hvala Vam puno

odgovor:

Draga majko,
jedino pravo merilo da li imate trenutno dovoljno mleka, a sobzirom da samo dojite što je za svaku pohvalu, su detetove mokre i ukakane pelene. Ako Vaše dete u 24 sata ima 4-5 mokrih pelena (jedna je 60-90ml urina) i ako je stolica uredna u smislu da kada dete kaki ( a ne mora kakiti redovno to se ne očekuje) stolica ima sadržaja tečna je, kašasta ili gustine paste za zube, onda je sve savršeno samo Vam je naišao takav period.
Ono što možete očekivati a možda je već i nastupilo čim dete češće sisa je: Skokovi u razvoju
Nadam se da Vam ovo pomaže.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *