Ina – noćni podoji deteta starijeg od godinu dana

Imam jedan problemcic, djete mi ima 14 mjeseci, iskljucivo dojena beba do 6mj, od onda krecemo na kasice i s vremenom na krutu hranu. Djete od kad se rodilo ima ceste nocne podoje, svakih 2-3 sata. U ovih 14 mjeseci sam mozda jednom odspavala 4 sata u komadu. Kako su krenuli zubici, djete nije previse zainteresirano za hranu ( sa 10mj je mogao pojesti oko pola kile hrane dnevno plus cica na svaka 3 sata po danu, svaka 2h po noci.) Sada sa 14 mjeseci on malo krute hranr pojede, a na cici je svaka 2-3 sata po danu, pp noci isto tako. Nije djete koje ce bit na cici po pol sata, maksimalno 10 minuta, pojede i pusti. Po noci jede 4-5 minuta, vise mi se cini da mu je za utjehu nego sta je gladan. No i dalje imam dojam da je moje djete gladno. Bas malo hrane pojede, ajmorec 200ml necega dnevno. I sve ostalo cica. Ako mene nema doma, muzu ce pojesti lijepo. Ali meni nikako. Ja sam vec malo premorena i zelim barem spavat a neznam kako mu “pomoc” da se i on naspava. Dudu nece vec 3 mjeseca.
i uvijek je bio dojen na zahtjev, pa tako i sada i nebih mu htjela ove dnevne podoje uskracivat, no barem po noci da spavam  . Citala sam puno vasih clanaka kako bebu odviknut od nocnog dojenja no zasad mi je sve neuspjesno. Nadam se da nisam previse zakomplicirala i da cete mi moc dat koji savjet…. unaprijed hvala!
E, da.. djete je rodeno sa 3650, sada ima 10950. Lijepo je uvijek napredovao i sad izgleda dobro no ja mislim da on bude gladan.

Lp,Ina

odgovor:

Kada je u pitanju noćno spavanje i podoji u tom uzrastu ja tu ne mogu biti od veće pomoći jer nisam sa Vama u istoj sobi pa ne znam ni kako se dete ponaša a ni kako Vi reagujete. To je jedna velika odluka koju ćete Vi morati doneti na osnovu svojih osećanja. Ili da nastavite tako ili da pretrpite nekoliko noći i da nema podoja.
Preko dana utvrdite raspored kada će dete jesti čvrstu hranu a kada sisati jer je sada u uzrastu kada bi podoji trebali da budu dodatak ishrani a ne glavna hrana.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.