Danica – napredovanje i izdajanje

Poštovana Tereza, molim Vas za savet, slede stavke opisa:

  • Datum rođenja deteta 14.10,2014,
  • Da li je rođeno u terminu i zdravo? Zdravo dete, rodjeno 7 dana pre termina carskim rezom zbog moje visoke kratkovidosti ( -16)
  • Ispišite sve težine Vašeg deteta od one sa koliko je dete rođeno pa redom one koje imate: Na rodjenju 5320, po izlasku iz porodilista 5300g, prva kontrola 4800g, druga kontrola 6120g, treca kontrola (3 ipo meseca) 7000g.
  • Da li je dete isključivo dojeno (bez vode, čajeva, sokova, kašica…), isključivo hranjeno majčinim mlekom (izdajanje), dava li ste i/ili dajete ad. mleko, od kada i koje količine…? Dete je iskljucivo dojeno, odbijalo vodu, cajeve davali za grceve, ali takodje uglavnom odbijalo. Vodu dajem od puna 4 meseca jer ima problema sa stolicom (kaki na svaki 10.dan u proseku) po savetu gastroenterologa.
  • Ako imate problem sa bolnom dojkom, od kada, koji su simptomi, da li jedna dojka ili obe…? nemam
  • Da li koristite neku terapiju, od kada i koju, da li po savetu doktora ili na svoju ruku? Ne
  • Da li dete koristi neku terapiju od kada i koju? Ne

Postavite pitanje sa što više detalja kako bi dobili precizniji odgovor:
Upoznata sam sa principom Ponude i potraznje mleka, ali do pre dve nedelje sam mogla da izmazam pumpicom mleko s vremena na vreme i cuvam ga u zamrzivacu. Medjutim vec nedelju dana izmazam 2-3 puta na dan ali ne mogu da izvucem ni 10ml po izmazanju ukupno iz obe dojke. Sa pumpicom je sve uredu, nije nigde popustila. Beba sisa bez problema, ne cini mi se da je gladna, normalno je raspolozena i lepo spava. Kako da u tom slucaju poboljsam laktaciju i ponovo mogu da izmazam mleko koje moze moj suprug da koristi ako odem na par sati? pila sam velike kolicine boze i druge negazirane tecnosti, normalno se hranim, nista ne jedem sto ne sme. Rucno izmazanje mi ide jako sporo, sva se ulepim u mleko, a mozda i ne znam sama da to uradim.

odgovor:

Poštovana majko, ne mogu da verujem da je gastroenterolog dao savet da dajete vodu dojenom detetu jer ne kaki redovno. Izvinite na iskrenosti ali ne mogu da verujem. Verujem Vama ali je strašno da doktor koji bi trebao savršeno da poznaje probavni sistem odojčeta i kako se ponaša dete koje je na prirodnoj ishrani tako kaže… Imate ovde detalje o tome pa možete videti: Beba nije kakila nekoliko dana!
Da bi bili sigurni da li dete posisa dovoljno mleka pratite ovo: Da li moje dete dobija dovoljno mleka? – starije od 6 nedelja
A izdajanje NIJE NIKADA merilo količine mleka. Ono može da Vam pomogne da povećate količinu mleka i to tako što ćete nakon SVAKOG podoja izdajati dojke koliko je moguće i dodatnih 5 minuta po svakoj dojci na prazno kao stimulaciju.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *