Zbunjena – prepunjena upaljena dojka

Rođen 27.01.2015 u 22:52
Rođen sat vremena prije termina (28.01) hitnim carskim rezom.. zdrav
Dojen od drugog dana pa nadalje,kod kuce sam mu 2-3 puta dala slabi caj od kamilice..flasicu sa mojim izdojenim mlijekom sam mu dala 2 puta jer sam morala biti odsutna..
Rođen sa 3500,otpusten sa 3450 a sada ima 4400kg..
Bolne i upaljene dojke sam imala jos u bolnici jer su nam govorili da pijemo puuuno tekucine tako da je mlijeko naislo naglo i sve zacepilo.. dosta me bolilo,nema sta nisam pokusavala da ih omeksam ali povuklo se kad smo dosli kuci,ne u potpunosti ali omeksale su.. desna je vise problematicna nego lijeva jer nikada nije sama curila,nego ju moram bas stisnuti..
Sinoc (23.02) me ta desna dojka jako pocela bolit,bol je kao da me netko nozem ubode,temp 38,osjecaj malaksavosti..danas nakon vađenja krvi su ustanovili mastitis i dobila sam klavocine..
On ne koristi nikakve lijekove..
Moje pitanje je..rekli su mi da stavljam tople obloge i izdajam bez obzira na bol.. sta mene zanima je dali nakon sto beba podoji tu bolnu dojku jel moram izdojiti i razbiti kvrzice odmah taj puta? jer nema mi smisla raditi to u vise navrata jer se opet napravi mlijeko i opet sve iz pocetka? A cini mi se nemoguce to napraviti od jednom.. Sad sam mu dala da podoji tu dojku,izdajala sam i stiskala koliko sam mogla ali se te kvrzice jednostavno nisu smanjile ni za mm..nista mi nije lakse.. molim pomoc!!

odgovor:

Obavezno uzimajte terapiju do kraja a mleko iz te dojke mora da izlazi. Dete neka sisa ako treba dva puta zaredom iz nje a jednom iz zdrave tj manje napunjene. Izdajanje možete koristiti ali samo između podoja i to ako je dojka puna što ne bi trebalo da se dešava ako dete često sisa. Slobodno stavljajte tople obloge ili tuširajte toplom vodom ALI samo pred podoj, u međuvremenu hladite ili mokrom pelenom ili stavljajte list svežeg kupusa koji će izvlačiti upalu a ako stavljate često može i smanjiti količinu mleka. Ne preterujte sa kupusom a ostalo sve po želji i osećaju.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *