SJ – zabrinuta za napredak bebe

Poštovana, imam bebu rođenu 03.12.2014. Prvih mesec dana je iskljucivo dojena. Rođena je sa 3900, a iz bolnice smo izašle sa težinom 3730, imala je žutilo. Napredovanje u težini prvih mesec dana je bilo u proseku 25 grama dnevno.

Nakon mesec dana smo se razbolele obe, prehlada, i boravile u bolnici 7 dana. Tada se kod mene pojavio problem sa ragadama, obe dojke, krvarenja, svašta ispobala, ad kapi, mast sa šargarepom, Multi mam komprese, lanolin i balzam, bepanten. Ništa nije moglo da ih zaleči dok nisam i ja ozdravila. Moja malena je za to vreme nažalost hranjena ad formulom, bebelacom konkretno, tu počinje haos. Bebelac je povraćala u velikim količinama, potom su joj davali humanu AR, od koje nije mrdala ni grama u kilaži i imala je obilne i retke stolice. Izašle smo iz bolnice, u poslednjem momentu sam spasila grudi, nekako uz velike muke uspostavimo laktaciju, počnem ponovo da je dojim ali napredak bezazlen. Povraćanje i dalje… Malena je da napomenem halapljiva i bas brzo i jako vuče, ali izbacivanja su bila preobilna. Doktorka predloži aptamil AR u kombinaciji sa dodjenjem, od čega je napredovala fino ali nije imala stolicu i po 5 dana, kada dođe do toga da kaki, vrišti, plače, izmuči se kao niko. Na kraju smo prešli na aptamil comfort kao dohranu i sada je ok, od 7 obroka dnevno, 4 je dojim a 3 su hrana. E, sad, ja mleka imam dovoljno, kad se izmuzem i to nakon podoja, to bude oko 50ml po dojci. Njen napredak je sada prosecno 20gr MAKSIMUM po danu, što me pomalo brine, u početku je kombinovanjem comforta i dojenja bilo 30-40gr dnevno a sad jeeedva 20. Ona bljucka stalno, ponekad i u mlazu. Proverili smo abdomen, radili ultrazvuk, sve u savršenom redu, hvala Bogu. Dušek izdignut, u toku obroka podigne više puta, sve smo apsolvirali… Doktorka kaže da je to to, sve dobro, i da ona jednostavno i ne može Bog zna koliko napredovati jer smo i otac i ja žgoljavi i da je i dalje dojim i dohranjujem, samo dojenje ne, a ja imam količinu… Šta raditi, kako hraniti dete, pametna više nisam, a dojenje mi je nešto najlepše, to ne bih iskljucivala nipošto, volela bih da je samo dojim ali me je strah. Ona je inace jako zivahna beba, vesela, blesava. Ja se hranim to je zdravije moguce, pijem dosta tecnosti,jedem meso, povrce…

Cinim SVE..

Molila bih za Vaše mišljenje

odgovor:
Draga majko osim što su Vam upropastili dojenje dok ste bili u bolnici ja ne vidim drugog problema. dete Vam napreduje kako treba, još uvek sisa hvala Bogu pa je sada na Vama da se polako vratite na dojenje što je sasvim moguće. Dohranu koju dajete umesto flašicom dajte preko sistema za relaktaciju i sve će se srediti mnogo lakše i mnogo brže.
Ostavite se tog vaganja i merenja svakog grama jer se opterećujete i pravite problem tamo gde ga nema.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.