MD – krenuli smo sa adaptiranim mlekom a ja to ne želim

Draga Tereza,
Mnoge moje prijateljice-majke su me srdacno savetovale iz svog iskustva da Vam se obratim za pomoc. Koliko sam citala sve objave u Vasoj grupi vidim da ste mnogima pomogli pa se nadam da mozete i meni.
Rodila sam devojcicu pre tacno dve nedelje.To je prvo dete. Po rodjenju bila je teska 3200g i dugacka 52 cm. Zdrava beba, nije imala ni fiziolosku zuticu, U porodilistu su je hranili adaptiranim mlekom, kada mi je krenuo kolostrum drugi dan, dohranu su joj davali posto je podojim. Treci dan bilo je malo vise kolostruma  po meni nedovoljno, mada su sestre govorile da nema potrebe za dohranom. Bila sam zabrinuta jer sam imala utisak da je gladna i do odlaska kuci cetvrti dan sisala je i mozda svega jednom-dva puta uzela dohranu. To jutro pred izlazak bila je teska 2910g.
Posle sisanja kada smo stigli kuci dala sam joj 30ml AD teska srca jer mi je mleko jedva nadolazilo. U njenoj stolici jos je bilo mekonijuma. Moje mleko je malooo jace krenulo tek peti dan.
Glavni problem sa bebom je sto spava na dojci. I uz svo stipkanje nekad ne mogu da je probudim, ali cim je sklonim sa sike ona place. Ali  nema pravila! Lepo spava ali uglavnom je aktivna posle podne. Brine me sto nekad do kasno u noc ne spava vec samo drema dok sisa. Brine me i sto skoro svaki dan posle podne podoji traju skoro neprekidno.

U medjuvremenu ja sam imala i groznicu (8dan) i bila sam iscrpljena iako sam do tada delovala kao jedna zdrava i super hrabra opustena  porodilja. Verovatno me je stiglo. Dohranu sam joj davala jednom u toku dana i to uvece na insistiranje moje mame i supruga.

Ono sto je mene skroz slomilo i izazvalo mi frustracije je poseta patronazne sestre, koja je izmerila bebu sesti dan i rekla da ona slabo napreduje, po njenom merenju bila je teska 3050g, da ima zuticu i da zbog toga nema snage da sisa. Da joj treba dodati  AD da bi ojacala.  Dva dana posle je izmerila bebu i ona je bila neznatno teza. Smatrala je da moram da joj uvedem dohranu posle svakog podoja ili da se izmlazam i da joj to dam posle podoja. Ja nisam imala mleka da mi se izmlazalam… Bila sam ocajna!!!! Plakala sam sa njom! Ta zena je imala najbolje namere ali me je skroz ucinila frustriranom!
Nisam zelela da joj uvedem AD svaki put vec samo jos jednom nakon sisanja. I to samo da bi ona malo vise napredovala i imala tu ocekivanu tezinu kad je opet bude merila .I  da ne slusam komentare sa strane kako je *beba gladna i pojela je svih 30m Mislila sam tako, pa cu onda ja po svom, insistirati na dojenju, samo kad ona ode…Poslednji put je merila juce, to je bebin 13dan i konstatovala da je napredovala ali sporo, i da je i dalje malo zuta. Merice je opet 15dan.
Poslednjih dana ona se ne uspava ni nakon sto joj dodam tih 30ml, place cim joj izvadim siku i samo tako hoce da bude mirna i zaspi. Ali to zna da bude po 10tak sati. Da li je i to normalno za novorodjence? Stolica joj je zuta.
Ako Vam nisam rekla neku informaciju pitajte me… Izvinite sto sam bila opsirna.

Hvala Vam puno!

odgovor:
Pre svega ne sviđa mi se uopšte način na koji radi Vaša patronažna. Adaptirano mleko pored žive i zdrave majke… Nepotrebno.
Ono što Vam savetujem, a Vi vidite da li Vam odgovara je sledeće:
8-12 podoja u svakih 24 sata to podrazumeva podoje na dva sata. Za vreme podoja se potrudite da dete bude u što boljem položaju okrenuto celim telom ka Vama i da ima što više dojke u ustima kako bi lako izvlačilo mleko: Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)
Ne davati flašicu ako želite uspešno dojiti. vaše dete ima više od 3kg, rođeno je u terminu, zdravo… samo mu treba šansa da sisa.
Neka Vas ne brine da li će biti gladno ili ne jer ne vidite koliko je posisalo jer i za to ima način provere: Da li moja beba dobija dovoljno mleka?

Vaganja koja radi kao i saveti o flašici su loši. Ako verujete mojim savetima čujemo se za dva tri dana dok se uhodate.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.