Micika – zastoj u dojci

Postovana Tereza,
01.11.2014 dobila sam sina sa 3470g rodjen je 4 dana pre termina,poradjau prirodnim putem.
Izasli smo iz bolnice sa 3400g. Na prvoj kontroli smo imali 5000g, na drugoj 6100g i na trecoj 6850g.
Iskljucivo ga dojim ne pije ni vodu ni cajeve, zelim da napomenem da mi beba sisa punih 5 minuta konstantno bez sekunde zastoja i vise nece ostatak ne izmlazam jer mi je babica rekla to nikako da ne radim da nebi nadolazilo jos vise mleka.
Imam problem sa jednom dojkom imam veliki crveni pecat kod sam areole i tvrdu grudvicu velicine veceg klikera, juce sam imala ceo dan temperaturu 38.5-39 i uzimala sam efferalgan, danas sam otisla god ginekologa i prilikom izmlazanja primetili smo zuti gnoj koji je lepljivog izgleda kao slina, prepisala mi je antibiotik cefaleksin i odnela sam bris u laboratoriu.
Rekla mi je da mogu slobodno dojiti dete iz te dojke, a citam negde da ne sme, da treba zaustaviti mleko, veoma sam uplasena od kad sam videla taj gnoj i ne znam sta da radim i kako da se ponasam.  Pa me interesuje vas savet.

Unapred zahvalna

odgovor:
Ne brinite imate jako dobru doktorku. To što je uzdojeno koliko može biti gnoj toliko jednako može biti i mleko koje je zbog zastoja u dojci promenilo boju pa više liči na kolostrum nega na mleko koje redovno izlazi iz dojke. Nadam se da će rezultati biti ubrzo gotovi pa ćete na osnovu njjih znati da li je potrebno da uzimate odgovarajuće antibiotike ili ne.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.