JN – Dojenje, žutica!

12.02.2015

Rodjeno 3-4 nedelj pre termina,zbog PUPP sinrdoma,sukrvava plodova voda , 4 dana dobijao infuziju,8antibiotike,otpusten kuci sa bilirubinom 240

12.02 – tezina 2880g, dugacak 47cm,  19.02-tezina 2810g, 24.02-tezina 2910g, 25.02- 2940g
 

Jede moje mleko na flasicu,po savetu lekara, + nestle za prevremeno rodjenu decu, nekad pojede 60ml, nekad 90. Kada je koristio Bebelak (oko 7 dana ) imao je jake grceve.

Dojke se upale, ali ih ja rucno ili pumpicom izmuzem,nista strasno…

Pijem folnak, tot’hema ampule gvozdja,i vitamin C,sok od borovnice, i ostalo od hrane za gvozdje, hemaglobin mi je 60 19.02,tako 30 dana koristim, Vaginolete MACMIROR koristila 12 dana, terapija sa otpusne. Pijem caj od komoraca za mleko.

On samo kapi,vigantol 1×1, biogaja 5×1, i espumisan 25×1, Plantax caj po potrebi.

Zanima me Da li je moje mleko njemu dovoljno? Npr. danas je 45min sisao, posle toga je vristao kao da nije ni jeo, pojeo 30ml dohrane, i i dalje plakao ali mu nisam dala vise. Inace jede na 3h, i hranjenje traje maksimalno 30min, ne sisa inace,ponekad mu dam da se ne odvikne skroz. Ne sisa zato sto nam je doktorica rekla da se on umori jako i da zato slabo napreduje i da jede samo na flasicu. Moje mleko je providno belo.

Jos me zanima da li mogu da ga pustim da spava celu noc? Sam se budi na 6 sati,jednom sam se uspavala pa je preskocio obrok,posle 6 sati se probudio placuci, i kada moze da pocne da spava na stomaku?

Hvala Vam unapred na odgovoru!

odgovor:
Odakle početi… Pre svega čaj se ne daje bebama jer je nepotreban, uz to dajete toliko kapi raznih proizvođača… Ako mislite da to pomaže ok ali verujte da je nepotrebno davati dve vrste kapi i još čajeve.. Sa druge strane ne znam šta želite da me pitate jer dajete detetu adaptirano mleko, kažete da dete ne sisa ali da ste dali jednom da sisa… Imate mleka a hranize na flašicu… Jao mnogo ste sami sebi zakomplikovali sve a i detetu verujte mi.

Prvo ako želite dojiti, a hvala Bogu valjda možete čim imate toliko mleka da se dojke upale… onda je potrebno pre svega da dete navikavate da sisa i to tako da sisa na svaka dva sata i da pratite da li dete redovno piški. Ako ne piški za svako presvlačenje onda dodajte nakon podoja adaptiranog mleka kašičicom. Potrebno je da ima 5-6 mokrih pelena u 24 sata. Možete umesto ovako naglog prelaska koristiti i blaži da dete za svako hranjenje stavljate na dojku da sisa a uz dojku da koristite sistem za relaktaciju sa tim veštačkim mlekom, ovako: Kako se koristi sistem za relaktaciju
Deca koja sisaju u prvom mesecu moraju da imaju dosta podoja 8-12 u 24 sata što znači nikako spavanje preko noći bez podoja. Posle prvog meseca kada se utvrdi da li dete lepo napreduje u zavisnosti od toga se nastavlja dalje. Lepo napredovanje dozvoljava ako dete želi da prespava više sati da mu se to dozvoli. Slabije napredovanje zahteva buđenje u toku noći da sisa.
Za spavanje na stomaku obratite se pedijatru.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *