MB – problem sa prepunjenim dojkama zbog izdajanja

Datum rodjenja deteta:

 1. novembar 2014.

Da li je rođeno u terminu i zdravo?

 Da, rodjena je u terminu i zdrava

Ispišite sve težine Vašeg deteta od one sa koliko je dete rođeno pa redom one koje imate:

Rodjena je sa 3.600, sada ima oko 5.800, onih izmedju se ne secam, upisane su u kartonu kod lekara 

Da li je dete isključivo dojeno (bez vode, čajeva, sokova, kašica…), isključivo hranjeno majčinim mlekom (izdajanje), dava li ste i/ili dajete ad. mleko, od kada i koje količine…? 

Iskljucivo je dojim, samo je jedan dan pila formulu, kada sam imala temperaturu oko 39, to je bilo u prvom mesecu zivota.

Ako imate problem sa bolnom dojkom, od kada, koji su simptomi, da li jedna dojka ili obe…?

Imala sam prvog meseca, sada vec tri meseca nemam bolove

Da li koristite neku terapiju, od kada i koju, da li po savetu doktora ili na svoju ruku?

Ne koristim nikakvu terapiju

Da li dete koristi neku terapiju od kada i koju?

Koristila je antibiotik zbog nosica, do pre dva dana, ali mislim da to nema veze sa mojim problemom, posto on traje mnogo pre nego sto joj se nosic zapusio

Postavite pitanje sa što više detalja kako bi dobili precizniji odgovor:

Postovana Tereza, imam bebu koja je 1. marta napunila 4 meseca i to mi je drugo dete. Od prvog dana imam neverovatno veliku kolicinu mleka i moram da priznam da sam se umorila od svakodnevnog izmlazavanja posle svakog podoja. U prvom mesecu sam dva puta imala upale i morala da primam injekcije, posle toga su se grudi sredile sto se tice bola, ali kolicina mleka nikako da se prilagodi potrebama moje bebe, za koju dr kaze da napreduje sasvim normalno. Jedno kratko vreme mi je preko dana prilicno praznila grudi, sad se opet ta kolicina mleka povecala. Ne znam da li da krenem sa nekom dijetom, mada ja uopste ne jedem mnogo, sta vise, tezinu sam vratila na onu pre trudnoce, mozda imam jos kilogram viska. Ali mi se stalno pije voda ili sok i pijem ih dosta, mada mislim da tecnost sebi ne bih smela da uskratim. Sta da radim da ne ugrozim bebu, a da ipak nekako pomognem sebi? Ne znam da li da skroz prestanem sa izmlazavanjem, ali grudi mi bas budu prepune, plasim se da opet ne dobijem upalu. Bas sam sludjena, to traje vec cetiri meseca!

Molim Vas da se ovo pitanje objavi kao anonimno.

Unapred hvala na savetu

odgovor:
Draga majko potpuno je razumljivo da ste stalno žedni i da stalno kuburite sa viškom mleka kada redovno izdajate nakon podoja. Redovna izdajanja posle podoja stimulišu stalno stvaranje više mleka nego što detetu treba. Četiri meseca svakodnevnog izdajanja posle podoja je prava muka. Nadam se da ste bar mleko spremali u zamrzivač ili davali drugom detetu kojem je majčino mleko potrebno.
Šta i kako sada da radite je u najvećem delom napisano ovde: Prepunjene dojke
Nadam se da će Vam iz teksta biti jasnije šta da radite.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *