ALJ – da li ostajem bez mleka?

Draga Tereza,

Moj sin danas puni godinu dana. Rodjen je 4 kgr,a danas ima 13 kgr.Dojen je za svo vreme.

Ja sam pre 3  dana dobila neki virus sa temperaturom ,pa nemam bas apetita ali pijem mnogo tekucina,sokove,cajeve itd. Veceras sam se zaista zabrinula jer kad sam pokusavala da ga zaspim sa dojenjem kao uobicajeno,on je nervozno isao od jedno doku na drugu,a kad sam stisnula mleka nije bilo.Uhvatila me je panika,ali sam pocela sa kompresama,i posle nekoih 20-ak minuta mleko je naislo. Popio je od obe grude i evp ga sad igra se ne zeli ici spavati 🙂

Sada sam i na silu pojela nesto drugo osim banane i voca ( sto je jedino sto mogu jesti sada) od straha ne bi li izgubila nase mleko.. :(( Zaista zelim ga dojiti jos uvek,bar do dve godine,pa sam htela da pitam moze li zbog gripe da se mleko izgubi/namali ?

Takodjer na 24/01/2015 dobila sam i mesecni ciklus,za prvi pur posle 10 meseca nakon porodjaja,ali evo nisam dobila opet od tada vec smo mesec Mart,pa pitam se ima li veze sad i to sa kolicinom mleka ?

Hvla vam unapred na vasoj tako srdacnoj pomoci,

Saljem vam puno toplih pozdrava iz Makedonije

odgovor:
Draga majko pre svega nemojte da na izdajanje gledate kao na meru mleka. Ne brinite za količinu sve dok dete redovno sisa. Ne bi sisalo da mleka nema. Ciklus može da utiče da mleko slabije izlazi pa da dete treba češće tj duže da sisa. Vaše dete ima godinu dana i sigurna sam da je jako spretno u sisanju zato mu samo dajte i sve je ok.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.