MP – pušenje i dojenje

Ovako,molim anonimno.. djete je rodeno 30.9. prosle godine sada ima nesto vise od 5 mjeseci. rodena je u terminu teska 4,250 grama i 54 cm dugacko. sada ima skoro 10 kila. dobiva kilu mjesecno,tj dvije kile svaka 2 mjeseca kada ide na sistematski. apgar je bio 10/10. nikad nije bila bolesna,isklucivo je dojena i prima vitamnim D na kapi kao i sve druge bebe,.

naime imam problem zanima me nesto veoma osobne prirode nista u vezi djeteta ali svejedno sam vam navela njene karakteristike. pitanje u vezi pusenja. prije trudnoce pusila sam kutiju-kutiju i pol dnevno. kada sam saznala da sam trudna(2 tjedna po zacecu) prestala sam skroz. nisam povukla ni dim cijelu trudnocu sve do prije 2 mjeseca. jako sam strahovala da nebi time nasetetila bebi ali su mi druge majke rekle da su dojile i pusile i kutiju dnevno i djeci nista. neke majke su pak bile zgrozene i nebi niti pomislile na cigaretu i dojenje, prosla 2 mjeseca pusim,2-3,maksimum se desi nekad 4 cigarete nadan. zadnju cigaretu zapalim kad ona zaspi jer znam da se nebudi do jutra. nasla sam si tu neku svoju optimalnu dozu dnevno. jako sam mlada imam 19 godina i tesko sam se suocila s uzasnim porodom bilo je cak govora i o poslijeporodajnoj depresiji ali sam se izvukla. sad sam odlicno ali opet,jako mi pase tih par cigareta dnevno. trazim clanke po internetu i pise stvarno svasta pa sam se Teraza odlucila pitati vas smatram da ste najstrucniji,jeli to jako stetno i opasno za malu bebu i koliko je opasno.
hvala puno na odgovoru. lp

odgovor:
Draga majko drago mi je što se javljate kako bi dobili stvarno realan odgovor. Pre svega pušenje nije lek nizašta i samo sebi škodite ali ako je to ipak Vaša konačna odluka onda Vam mogu preneti ono što je stav zvanične medicine:
pušenjem preko svog mleka detetu prenosite jako mnogo štetnih sastojaka iz cigareta. Jednostavno to su činjenice. Ali dojenje i pored svega toga u mleku je mnogo kvalitetnije za Vaše dete nego da pušite i dajete veštačko mleko.
To su Vam činjenice a Vi sami odredite da li ćete dojiti bez ili sa cigaretama.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *