NČ – Dovoljna težina

Draga Tereza,

Pisem Vam anonimno ovaj put jer ne zelim da neki od mojih facebook prijatelja vide pitanje, niti da znaju da mi se poljulalo samopouzdanje.

Naime, beba ce 21.3 biti 6 mjeseci, ima 6.300kg i 65cm duga. Narasla je 3 cm unazad mjesec dana, a dobila svega 300g. Rodena je sa 3100, iz rodilista je izasla sa 2850.
Pedijatrica me gotovo napadajuci upozorila da obavezno krecem s dohranom i to da mjesam kukuruzne, rizine ili prosene pahuljice sa mrkvom ili jabukom ili tikvom.
Pocela sam samo s mrkvom prije tjedan dana, jedva da pojede zlicicu, nadize joj se zeludac i ne djeluje mi zainteresirano.
Dojim na zahtjev,nekada svakih sat i pol, nekada, dva ili tri. Ali nikada nije bila duze od toga da ne sisa.
Podoji traju po 40-50min.
Pokusala sam kompresijama ubrzati je, pa bi se zagrcnula i koji put povratila, pa sam odustala,ona jjednostavno tako pomalo dudka. I to me vec okolina pomalo podbada, pa makar znam da ima beba kojima treba duze da se napapaju, bit ce mi lakse ako i od vas dobijem potvrdan odgovor.
Inace, beba ima,po misljenju gastroenterologa, tihi refluks. Gotovo tri mjeseca je povracala svaki dan bar jednom u luku. Nakon svih pretraga, rekli su da je refluks.
Zanima me da li je ok napredovala po vasem misljenju i da li da se brinem ako jos neko vrijeme ne bude bas prihvacala dohranu?
Mokre pelene su redovne, stolica isto.

Hvala vam najljepsa!
Lp

odgovor:
Draga majko slobodno zaboravite na loše savete koje ste dobili. Vaše dete napreduje baš kako treba. Dupliralo je težinu i ne vidim uopšte nikakav problem sa te strane. Opušteno krenite polako u uvođenje namirnice po namirnice jednom na dan, a ostalo dojenje.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.