NT – prvi dani dojenja i problemi

Rodila sam bebu 27.2.2015. 3kg na rodjenju u 40.nedelji sve je u najboljem redu sa bebom,nije nesto napredovala izasli smo 2.3.  tada je imala 2900g  sada posle dve nedelje ima  3080g,ali je zdrava,e sad ona sisa ali joj dajem i dohranu po potrebi,nekad 2 nekad 3 puta dnevno popije oko 40ml na kasicicu je hranim.   nocu iskljucivo sisa  ne znam kako da joj izbacim dohranu,probala sam i da je drzim  duze da sisa ali je i dalje bila gladna,da li je mozda “slaba” da izvuce svo mleko i da li je moguce da nemam dovoljno mleka da je nahranim?,kako da podstaknem laktaciju,ne dajem joj vodu niti cajeve,samo espumisan kapi,od prekjuce ..stvarno bih volela da ne vidim dohranu na njenom meniju..pratim vasu grupu skoro dve godine iz razloga zato sto nisam dojila svoje prvo dete i zelim da to promenim sa drugim,i stvarno ste velika podrska majkama.hvala vam unapred nadam se da cete mi nekako pomoci.

odgovor:
Draga majko da bi dete lepo napredovalo i da bi se dojenje uspostavilo kako treba potrebno je da sisa 8- 12 puta u 24 sata i da podoji budu efikasni, znači da je dete lepo postavljeno na dojku i da guta mleko. Detalje o postavljanju na dojku imate ovde pa pažljivo sve ispratite: Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)
Ovako treba da bude ritam dojenja u prvom mesecu: Prvi dani – dojenje
Ovako ćete znati da li je dete dovoljno posisalo mleka: Da li moja beba dobija dovoljno mleka?
Isključite dohranu i neka sisa kada god želi i koliko god želi. Mekane dojke ne znače nemanje mleka, normalno je da će biti mekane ako dete često sisa: Zabrinutost oko količine mleka

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *