MLj – beba sisa samo iz jedne dojke, da li je to opasno?

Beba rodjena 24.11.2014 duga 50cm teska 3340gr (carskim rezom-u mom budnom stanju)
Trenutna tezina bebe je 5700gr.
Dohrana ab mlijeko od 2 mjeseca 2 obroka dnevno po 200ml.
Anonimno molim vas,
Beba od 3.5 mjeseca samo doji(cica) desnu dojku,borila sam se sa lijevom izmuzala sama mlijeko i svasta nesto,medjutim upali mi se brdavica na lijevoj tako da nism nit davala bebi nit izmuzala puni mjesec!
Zanima me ke li opasno po mene i po bebu sto ne koristimo uopste lijevu dojku?Sta predlazete da uradim?Citala sam na google svasta, cak pise da je mlijeko kiselo da je nezdravo za bebu ako se nije izmuzalo il dojilo vise od 7 dana,borim se da sacivam mlijeko i ako se sada i u desnoj smanjuje i primorana sam koristiti dohranu!Je li postoji nesto od namirnica sto povecava mlijeko? UNAPRIJED VAM HVALA PUNO NA VREMWNU I ODGOVORU

odgovor:
Draga majko svašta nešto ste radili što je bilo pogrešno ali ne vredi se vraćati na to. Mleko se u dojci koju niste koristili, a ako je niste ni izdajali redovno, smanjilo na minimum. To ne znači da je ono pokvareno već ga ima jako malo pa promeni izgled i ukus, izgleda više kao kolostrum nego kao belo mleko iz dojke koja je stalno u funkciji. Vi niste bili primorani koristiti dohranu već Vas je neko loše posavetovao da uključujete adaptirano mleko jer bi dojka koju koristite savršeno preuzela na sebe hranjenje deteta. Zamislite kako je sa blizancima, oni imaju na raspolaganju svako po jednu dojku i savršeno sisaju i napreduju. 
Vi dojku možete aktivirati redovnom stimulacijom detetovim sisanjem ali i ne morate. Kako želite. Svakako ako dete ne sisa iz nje neće ništa Vama škoditi. 
Evo kako to u praksi izgleda: Upomoć! Moja beba odbija jednu dojku!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *