Devronesa – flašica, pospana beba i dojenje, šta da radim

Rodjena 08.03.2015.

Beba je rodjena u terminu, malo je mlitavija od samog rodjenja, lijecena antibioticima od infekcje koju je navodno dobila od majke pri porodu. Imala nizi secer po rodjenju ali to je kroz dan-dva regulisano hranjenjem.

Rodjena je sa 3430gr,  cetvrti dan imala 3400gr, osmi dan imala 3480gr, deveti dan 3470gr

Dijete je od prvog dana hranjeno adaptiranim mlijekom, pocela je sa 30-40ml a sada jede 70-80ml.
Zadnja dva dana pokusavam dojiti. 
Nije pila cajeve ni vodu.

Nemam nekih problema sa dojkama, ranije su bile natecene i bolne ali u zadnjih 4-5 dana su mekse iako i dalje ima mlijeka u njima. Mazem ih Weleda uljem za masazu dojki.

Trenutno ne koristim nikakvu terapiju.

Beba je do juce koristila amoksiciln sirup.

Moje pitanje je vezano za prelazak sa adaptiranog mlijeka na dojenje.
Naime, 4 dana nakon porodjaja sam koristila terapiju koja nije dozvoljavala dojenje. Sedmi dan mi je dozvoljeno dojenje jer je lijek dotad zasigurno izasao iz sistema.
Ja sam cijelo vrijeme odrzavala laktaciju i sada pousavam ubacivati podoje, medjutim, beba se koliko vidim vec naviknula na flasicu i dojku nikada ne zvuce do kraja. Cak vrlo brzo zaspi na dojci. Aktivno dojenje ne traje dugo, par minuta a sve poslije je samo borba izmedju mene i nje. Ona spava, probudi se, povuce par puta i opet zaspi. To nekad traje vise od sat vremena i opet ostaje gladna jer je u dojci ostalo dosta mlijeka. 
Nervozna je i place sto se inace ne dogadja kad je hranim na flasicu. Ad. mlijeko halapljivo jede jer joj je lako vuci. Mislim da je to najveci poblem. Iz flasice moze lakse i brze jesti a dojenje joj je tesko i onda joj bradavica sluzi kao duda varalica.
Pedijatrica i je rekla da dojim pa nakon podoja dohranim bebu sa adaptiranim mlijekom i da pokusam (zasad) jednom dnevno ubaciti samo dojenje bez dohrane.
Moje pitanje je postoji li nacin da je naviknem iskljucivo na dojku. 
Bojim se da je kasno…
Moja ogromna zelja je bila dojenje ali igrom slucaja to nisam dosad smjela

Unapred zahvalna!

odgovor:

Draga majko Vaše dete će tek napuniti 10 dana. Ono se maltene tek rodilo a Vi kažete da ste imali nabrekle dojke i da mleka još ima. Moj Vam je savet da krenete što pre sa podojima i to minimum 10 podoja u 24 sata. Pratite detetove pelene i ako ima 5-6 mokrih pelena u 24 sata onda izvlači dovoljno mleka. Flašicu pod hitno izbacite u potpunosti i dajte vremena svom detetu par dana da je zaboravi i da krene pravilno sisati. Takođe ako koristite cuclu varalicu i ona ne sme biti u upotrebi. Dete kod veštačkih cucli (flašica i varalica) drugačije drži i jezik i usta pa to jako jako ometa podoje. Jednostavno dete se zbuni i ne zna izvlačiti mleko. 
Ovde imate tehnike kako se beba razbuđuje pravilno i kako i koliko treba da sisa: Pospana beba – kako je razbuditi za podoj?
Ne brinite da će dete ostati gladno, za dva dana će sve biti mnogo lakše ali dajte šansu da sisa. 
Ako ste mnogo uplašeni onda nakon hranjenja izdojite nešto mleka i dodajte detetu kašičicom nikako flašicom.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.