MN – prvi dani i nedelje dojenja

Beba danas ima 3 nedelje i 3 dana. Siska ali ja imam  prblem. Da li trebam posle svakog podoja da se izmuzavam? Ako se izmuzavam do sledeceg podoja grudi mi uopste nisu velike i nabrekle i predpostavljam da i nemaju dovoljno mleka tj.da nije nadoslo, a ako se ne izmuzavam da li necu da uzporim stimulaciju mleka? Da li bebu treba da budim da bi siskala i na koliko? Ona neki put spava i po 4h. Kako da stimulisem dojke da mi stvaraju mleko? Kako pravilno treba da se radi da bi imala mleko i sto duze dojila? Joj, bas sam zabrinuta..izvinite na mojih 1000 pitanja 🙁

odgovor:

Ništa ne brinite za količinu mleka. Nema potrebe da izdajate nakon podoja jer to stimuliše stvaranje sve veće količine mleka pa lako možete doći u situaciju da dobijate upale zbog toga. Neka dete svojim sisanjem reguliše količinu koju stvarate.

U toku prvog meseca dete treba da sisa često tako da je potrebno buđenje. 8-12 podoja u 24 sata je idealno. Ako jednom odspava 4 sata ali zato ostatak dana i noći sisa često onda je sve ok samo da se ne dešava da stalno ima velike razmake. jednom je ok.

Prvi dani – dojenje

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
Vaša savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *