Saveti: Šta vam je stvarno potrebno za dojenje?

Sigurna sam da ste već primetili dosta lista onoga što “morate” da imate kako bi uspešno dojili. Ovakve spiskove uglavnom prave razne prodavnice stvarčica za bebe pa se na takvim spiskovima nađe svašta nešto što vam treba i ne treba.

Šta to preporučuju iskusne majke ukoliko planirate da dojite svoje dete?

 • Najvažniju stvar koja vam je potrebna za dojenje već imate: vaše dojke.

Majke koje imaju samo jednu funkcionalnu dojku, iz bilo kog razloga, bez obzira da li se radi o urođenom deformitetu, operaciji kojom je ukljonen deo žlezdanog tkiva ili je uklonjeno u celosti ili jednostavno nešto nije baš išlo sa dojenjem na njoj pa je majka ostala samo na tome da doji iz jedne dojke, i one mogu uspešno doje dete. Majke blizanaca uspešno doje dva deteta u isto vreme jer nam je priroda dala dve dojke, zar ne? Da, dojenje blizanaca je sasvim moguće i ostvarljiivo nasuprot lošim pričama da je nemoguće dojiti dvoje dece. Majke koje rode trojke takođe mogu da ih doje samo im je potrebna velika podrška oko svega ostalog (kuća, spremanje, hrane, veš, prodavnica…) Majke koje imaju trojke moraju biti kreativne kako bi svako dete na vreme sisalo tj dobilo svoj obrok.

Ali da se vratimo “spisku” stvari…

Ne radi se isključivo o dojenju već uopšteno o bebama… Uz bebu i dojku potrebne su i neke od navedenih stvari pa evo…

 • Naravno potrebne su vam pelene. Svejedno je koje ćete koristiti jer je to u ovom tekstu nebitno. Da li ćete se odlučiti za jednokratne, za pamučne, za bambus… Svako bira za sebe šta mu je praktično.
 • Jednostavna garderoba za bebe. Bebe brzo rastu i svejedno im je da li je garderoba koju nose polovna ili nova. Važno je da je uredna i čista.
 • Sigurno mesto na kom će beba spavati preko dana i u toku noći.
 • Neka od mekanih nosiljki za bebe. Njih ima u raznim bojama, oblicima i materijalima. Pronađite šta vam odgovara ili pozajmite prvo za probu neku od marama. Bebe vole da osete da su u maminom naručju pa su marame jako dobre kao ispomoć. Ono što je ovde jako bitno je da je nosiljka ili marama takva da je dete u njoj sigurno i da se ni na koji način ne opterećuju bebina kičma, kukovi…
 • Kvalitetno sedište za bebe bez obzira da li imate auto ili ne. Kad tad će vam zatrebati u narednim mesecima, makar u taksiju ili ako odlučite da putujete.
 • Kontakt savetnice za dojenje ili pouzdano mesto da postavite pitanje (“Moja podrška dojenju“)

To je cela lista onoga što se “mora” imati.

Ovo je još par stvarčica koje su nekim majkama bile od koristi:

Šta mislite da li je potrebno još nešto dodati na ovu listu stvarčica koje morate imati da bi dojili?

Tereza Miljković
savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

One thought on “Saveti: Šta vam je stvarno potrebno za dojenje?

 • 18/07/2016 at 22:29
  Permalink

  Dodala bih jos nesto sto se mora imati: odlucnost, strpljenje, i samopouzdanje. Samopouzdanje zato da biste i kada drugi govore “Gladno je, daj mu malo dohrane” i milion primera tog tipa vi ostali reseni i potpuno sigurni u to da je ono sto pruzate vasoj bebi – ono najbolje i nezamenljivo.

  Reply

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: