Uspešno dojenje kreće od porodilišta

Nažalost jedna od najčešćih rečenica koju svakodnevno čujem je: “Davali su joj flašicu prvih dana u porodilištu dok mi nadođe mleko.”
Da smo u porodilištima prijateljima dece tj da se radi po Babyfriendly sistemu ne bi bilo tako već bi majke dobijale pomoć da što češće i što uspešnije stavljaju dete na dojku dok su dojke mekane i dok je u njima prisutan kolostrum, najvažnija tečnost koju beba može da dobije nakon rođenja.

Redovnim podojima od samog rođenja beba dobija najbolji mogući obrok u količini koja je idealna za maleni želudac i telo koje se prilagođava novoj okolini, podstiče se stvaranje prelaznog mleka i uspostavlja dojenje onako kako treba da se dešava. Sve ostalo je ometanje prirodnog procesa.
Normalno je da su dojke mekane tih prvih dana, priroda je udesila da bude tako da olakša i majkama i bebama PRAVILNO postavljanje na dojku. Ako to preskočite kada dođe nalet mleka ni vi ni bebe nećete se tako lako namestiti za podoj!

Tereza Miljković
vaša savetnica za dojenje

 

4 thoughts on “Uspešno dojenje kreće od porodilišta

 • 20/04/2018 at 11:12
  Permalink

  Al šta da povuče beba taj dan posle porođaja?? Meni mleko nadođe tek treći dan a šta do tad, taj deo me buni?

  Reply
  • 20/04/2018 at 11:31
   Permalink

   Kolostrum. Takozvano prvo mleko. Ono se stvara još u trudnoći i spremno je za bebu kada se rodi. Prisutno je u dojkama i stvara se konstantno tih prvih par dana dok ne nadođe veća količina mleka koje se zove prelazno mleko. Kolostrum je jako jako važan za dete.
   Evo na primer jednog finog teksta na tu temu: http://superbeba.com/2017/02/03/lepo-je-znati-kako-nastaje-majcino-mleko/

   Reply
 • 26/06/2018 at 02:43
  Permalink

  Ja sam porođena carskim rezom,nama (meni i mojim cimerkama, takođe carski rez) bebe nisu ni donosile na podoj,tek da ih vidimo.Treći dan smo ih prvi put podojiile,te večeri mi je nadošlo mleko (toliko da samo što nisam dobila mastitis) ,a sve to vreme bebe su bile na dohrani,naučila se i moja na špric,neće da se pomuči da vuče,posle grudi očvrsnule pa neće da vuče,a naše babice totalno nezaiteresovane.
  Posle toga smo se trudili,nastale i ragade koliko dugo mi je bio na grudima,a mleka sve manje.Babica (koja nam je došla u kućnu posetu) mi je odmah rekla pošto je krubna beba da mu dajemo dohranu uz dojenje,jer nemam dovoljno mleka.I tako i ostade,nemam dovoljno. Tek nam je 3 meseca,brine me da će mi mleko skroz prestati.Ne znam šta da radim da poboljšam stanje?
  Pijem 2 l vode,napila sam se i čaja za doilje ( ne znam koliko pakovanja Fruteca iz dm-a) i opet ništa.
  Inače ovo mi je druga beba,ove muke sa prvom bebom nisam imala,bilo je dovoljno mleka.
  Izvinite na dugom komentaru.
  Pozdrav

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: