Zidanje Skadra ispevao je starac Raško, a zabeležio Vuk Stefanović Karadžić i predstavlja najbolju pesmu o uziđivanju živog bića u temelje neke gradnje.

Jakob Grim pesmu je preveo na nemački i rekao je da je jedna od najdirljivijih pesama svih naroda i svih vremena. Sa druge strane, čuveni Gete nije delio Grimovo mišljenje, pa je izjavio da je duh pesme “sujeverno varvarski”.

Glavni akteri pesme su likovi iz srpske istorije, Vukašin i Uglješa Mrnjavčević. Iako se u pesmi spominje i treći brat Gojko, istorijski nikada nije potvrđeno da je on zaista postojao, već se veruje da je plod kolektivne mašte.

Narodni pevač ugrađuje u pesmu lik kralja Vukašina u poznatu epsku koncepciju nevernika koji prvi pogazi reč i otkriva svojoj ljubi poruku vile da će u temelje grada biti uzidana ručkonoša koja sutradan dođe da donese majstorima ručak.

zidanje skadra

Nasuprot Vukašinu, narodni pevač stavlja mladog Gojka, kao trećeg brata, najpoštenijeg, najvećeg junaka, najdostojanstvenijeg.

Od sve braće, jedini Gojko ne kazuje svojoj ženi za vilin uslov, pa mlada Gojkovica, majka malog Jova, biva uzidana u temelje grada.

Mlada Gojkovica sa nevinim osmehom i sigurnošću voljene žene, u početku veruje da je po sredi samo igra sve dok je ruke 300 majstora ne zazidaju “dobro do pojasa”.  Mlada Gojkovica prihvata svoju sudbinu, ali ima samo jednu molbu, da joj ostave dojke neuzidane da može hraniti svoje novorođenče.

Uzidavanje žene u temelje grada simbolično predstavlja ženu kao stub i temelj kuće i porodice.

Izvor: opanak.net

Na istom linku možete pročitati celu pesmu “Zidanje Skadra”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.