10. akcija podrške dojenju – Otvorili smo prvi “Kutak za dojenje” u Nišu

10 akcija NisJuče je u Nišu u okviru Dečijeg kulturnog centra Čair otvoren prvi “Kutak za dojenje”.

Udruženje Info centar sa svojom grupom za podršku dojenju 01.03.2014. godine održalo je širom ex-Yu 10. po redu akcije podrške dojenju na javnom mestu.

Ove akcije su krenule spontano još u junu 2013. godine, potekle su kao inicijativa članica grupe “Moja podrška dojenju”, a sve sa ciljem podrške majkama da im daju snagu da se oslobode i podoje svoje dete van svoje kuće. Dojenje je potreba svakog deteta, posebno ako je dete mlađe od 6 meseci kada je majčino mleko sve što dete treba, a i u narednih šest meseci kada je majčino mleko glavni izvor hranljivih materija.

Krajem 2013. godine, a u okviru novogodišnje emisije na TV Belle Amie u Nišu u kojoj je gostovala predstavnica Tima za podršku dojenju Milica Bugarin zajedno sa direktorkom DKC Čair Aleksandrom Davinić, rodila se izdeja da se u okviru DKC u Nišu napravi jedan kutak za dojenje. Kako je tada rečeno tako je i ostvareno. Juče je i zvanično prvi put kutak upotrebljen za ono za šta je namenjen i to od strane malenog Filipa koji ima nepuna dva meseca.

Kutak je namenjen svim majkama koje se nađu u blizini DKC Čair, u šetnji parkom Čair ili jednostavno jer su doveli starije dete na neku od aktivnosti koje se organizuju u DKC Čair, a imaju potrebu da nahrane svoje dete.

10 akcija Niš 2

Tereza Miljković: “Iako podržavamo dojenje na javnom mestu, to je i cilj naših akcija, podržavamo i otvaranje i ovakvih kutaka jer nisu sve mame dovoljno slobodne da podoj ostvare na klupi u parku, a ima i dece koja su radoznale prirode pa im je potrebno da se osame kako bi podoj bio efikasan. Ovako će se smestiti u prijatnom ambijentu kutka i na miru bez uznemiravanja sisati i vratiti se aktivnostima u parku.

Kutak neće samo da se koristi za dojenje već će majke uskoro u okviru njega moći da pročitaju korisne savete u vezi dojenja, moći će da presvuku pelene, da se ako žele upišu u dnevnik kutka, a vremenom ćemo organizovati i stručna predavanja.

10 akcija Niš 3

Milica Bugarin iz Niša, član Tima za podršku dojenju je rekla: “Jako sam zahvalna direktorki DKC Aleksandri Davinić što je naš rad i trud prepoznala kao vredan da se podrži. Jako je mala stopa dojene dece u Srbiji, prema UNICEF-u do 6 meseca isključivo doji samo 14% dece, to je poražavajuće. Moramo postati vidljiviji kako bi se dojenje ponovo vratilo tamo gde mu je mesto a to je da bude primarni izvor za pravilan rast i razvoj svakog deteta.

Nadamo se da će nam se uskoro pridružiti svi iz Niša koji podržavaju našu ideju i koji su svesni značaja dojenja za svako dete. “

“Želim da se zahvalim svim majkama i trudnicama koje su prisustvovale ovom našem 10. okupljanju, svim ženama koje su odvojile svoje vreme da pripreme posluženje, tatama i bakama koje su nam se pridružile, animatorkama tima “Klovnić Zizi”, fotografu Biljani Paunković, medijima i svima koji nas podržavaju.” – Tereza Miljković

10 akcija Niš 4  10 akcija Niš 5

10 akcija Niš 6 10 akcija Niš 7

10 akcija Niš 8

Pogledajte kako je juče bilo u DKC Čair u Nišu, prilog TV Belle Amie:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=U4aEY8Yv8m8]

Fotografije sa 10. akcije podrške dojenju na javnom mestu možete videti ovde (Sarajevo, Beograd, Zagreb, Novi Sad, Požarevac, Split, Kragujevac, Vrnjačka Banja….):

10 akcija Sarajevo

(Sarajevo)

10 akcija Split

(Split)

Više fotografija na Facebook-u: Moja podrška dojenju 10. akcija podrške dojenju na javnom mestu

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!