10 saveta stručnjaka – Kako se vratiti na dojenje?

Ukoliko ste prestali sa dojenjem iz nekog razloga, bez obzira da li se radi o privremenom prestanku zbog terapije, ili ste zbog loših saveta prešli na flašicu, možda ste naišli na zahtevan period i niste znali drugačije pa je došlo do odbijanja dojke… Koji god da je razlog dajte sebi i detetu šansu da probte da se vratite dojenju. Vredi probati.

Nekada je proces vraćanja brži nekada sporiji ali je najvažnije da se ne ugrožava zdravlje deteta. Radite pametno, budite mudri i znaćete da ste dali šansu.

Evo šta na tu temu, kratko i jasno kažu stručnjaci iz oblasti laktacije:

Relaktacija je naziv za proces povećanja količine mleka i ponovnog uspostavljanja dojenja nakon što je ono bilo prekinuto neko vreme. Zašto bi majka poželela da se vrati na dojenje nakon što je prestala sa njim? Razloga je više. Neke od majki sa kojima sam radila su planirale da daju flašicu tj da koriste adaptirano mleko ali su nakon nekog vremena ustanovile da bebi ne odgovara adaptirano mleko. Druge su ušle u proces relaktacije jer su prekasno shvatile da su dobile loše savete zbog kojih su prestale sa dojenjem. Neke su imale velike probleme u prvim nedeljama sa dojenjem, mučile su se, prešle na adaptirano mleko ali kada je dete malo ojačalo i život se malo uveo u normalu poželele su da daju dojenju novu šansu.

Naravno nakon prestanka nije uvek moguće vratiti mleko u punoj količini koja je potrebna detetu, ali ima situacija kada to jeste izvodljivo. Čak i kada se uspostavi odrđena količina ona može da znači jako mnogo detetu za njegov/njen pravilan rast i razvoj.

Ali kako uspeti? Kako vratiti mleko?

  1. Prihvatite da ovo može biti spor proces koji zahteva posvećenost.

Na samom početku ceo ovaj proces može oduzimati jako mnogo vremena jer će najverovatnije biti potrevbno da izdajate, dojite i dohranjujete svoje dete. Može biti potrebno da prođe više nedelja kako bi se uspostavila potrebna količina mleka.

2. Obezbedite dovoljno stimulacije dojkama.

Što se češće mleko izvlači iz dojki češće će se i stvarati. Osnova je ili da izdajate ili da dojite bebu i to najmanje 8 puta u 24 sata, a ako možete i češće to je još bolje. Ukoliko koristite pumpicu odnosno izdajate onda nema potrebe da pravite raspored na tri sata ili bilo šta slično već jednostavno gledajte da iskoristite svaki momenat kada možete da odvojite malo vremena za to. (Možete delove pumpice koji dolaze u kontakt direktno sa dojkom, između izdajanja, držati u frižideru, a pranje i sterilizaciju raditi jednom na dan. Nema potrebe da se to radi češće). U početku izdajanja biće malo mleka koje izlazi iz dojki. To je OK. Tek ste u fazi kada šaljete svom telu signale da stvara mleko i biće potrebno nekoliko dana redovne stimulacije pre nego što telo počne da ga stvara. Dajte svoje izdojeno mleko, bez obzira koliko ga bude, detetu, kao što dajete adaptirano ili donorsko mleko. Iskoristite svaku kap.

mama izdajalica

3. Razmislite o upotrebi biljnih dodataka ili lekova na recept koji mogu da daju dobar start.

Postoji više biljaka koje se smatraju za dobre stimulanse za stvaranje mlekaali većina njih nije dovoljno istražena. Dr. Jack Newman preporučuje upotrebu grčkog semena (fenugreek odnosno piskavica) i Blaženog čkalja (cnicus benedictus). Postoje istraživanja koja potvrđuju efikasnost grčkog semena.

Od lekova tu je Domperidone koji se pokazao kao lek koji povećava količinu mleka tako da o njegovoj upotrebi možete porazgovarati sa svojim doktorom. (Ne uzimati lek na svoju ruku!) Morate znati da ništa od ovoga neće biti od pomoći ako nema stimulacije o kojoj sam pisala pod brojem 2!!!

4. Pomognite detetu da pređe na dojku

Vaše dete se sigurno naviklo na flašicu i trebaće vremena da mu se pomogne oko prelaska na dojku, da se nauči kako da sisa jer bez vaše pomoći lako može da se desi da odustane u potpunosti. Dobra stvar je da se bebe rađaju sa povezanošću sa dojkom tako da se često dešava da se majke iznenade koliko lako se dete vratilo sisanju. Razmislite i o tome da svom detetu omogućite što više kontakta koža na kožu kada god je moguće.

Gole grudi i beba koja je samo u pelenici, stavite bebu na sebe okrenuto stomakom ka vama i opustite se.

Lako se može desiti da dete posegne za dojkom u ovom položaju, uz malo vaše pomoći naravno. Ukoliko ne pokazuje interesovanje onda obratite pažnju na sledeće znakove: pokušava da se približi dojci gurkajući se nogama o vaš stomak; oblizuje bradavicu; otvara usta I na kratko uzima dojku; drži dojku u ustima ali ne sisa. (Nekada je potrebno više dana da se prođe kroz ove korake) Ukoliko u momentu kada je na dojci lagano stisnete dojku kao pri izdajanju dete će dobiti malo mleka u ustakoje može da ga/je zainteresuje da ga proguta I da počne da sisa. Budite jako strpljivi i nastavite da pokušavate.

[wp_ad_camp_1]

5. Naučite da prepoznate kada dete sisa.

Kada dođe do toga da dete uzima dojku važno je da znate kada dete stvarno sisa. Očekujte spore pokrete sisanja sa pauzama, detetova usta trebaju da budu široko otvorena na dojci. Čuje se zvuk gutanja ali moraju da postoje i pauze između gutanja, to je važno. Potrebno je da ovakvo sisanje potraje bar nekoliko minuta kako bi znali da do deteta dolazi fina količina mleka. Ukoliko nema ovakvog gutanja ne odustajte to samo znači da treba još malo da radite na količini mleka kao i da obratitte pažnju na pravilno postavljanje bebe na dojku.

Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku (opis i video)

6. Obratite pažnju na bebine pelene, one će vam pokazati da li dete unosi dovoljno mleka.

Dete koje je na adaptiranom mleku ima braonkasto žutu stolicu koja je obilnija, kašastija; dojene bebe imaju mekšu tečniju stolicu, najčešće oker žute boje. Kako dete počinje da dobija više majčinog mleka u odnosu na adaptirano mleko tako će se i stolica menjati, postaće tečnija i menjaće boju. O tome koliko mokrih I ukakanih pelena pokazuje dobar unos mleka možete videti detaljnije ovde:

Da li moja beba dobija dovoljno mleka? (u prvim nedeljama života)

Da li moje dete dobija dovoljno mleka? – starije od 6 nedelja

7. Prihvatite da će dohrana adaptiranim mekom biti prisutna na početku i da će se zadržati duže vreme.

Najbolji način davanja dodatnog mleka je korišćenjem sistema za relaktaciju. Štedi vreme (nema potrebe za tim da dojite pa da dodajete flašicu – radićete obe stvari u isto vreme), sistem podstiče dete da sisa i daje mnogo više stimulacije dojkama da povećavaju količinu mleka u odnosu na izdajanja. Moguće je kupiti gotov sistem za relaktaciju (u apotekama, najčešće se poručuje jer ga nemaju na stanju) a može se i napraviti.

[wp_ad_camp_1]

8. Gledajte na svoj uspeh na nedeljnom nivou, to je mnogo bolje nego da preispitujete svaki dan.

Kod beba promene se retko kada dešavaju pravolinijski. Dok će jednog dana izgledati da je sve kako treba da dete dobija dovoljno mleka na dojkama, narednog dana se može desiti da dete bude nemirnije na dojkama da traži više dodatka nego što očekujete. Ovo je normalna pojava. Ali ako gledate na nedeljnom nivou – desiće se da je prosečni dnevni unos u jednoj sedmici bio 360ml adaptiranog, a u narednoj sedmici prosek je 270ml. Videćete da ima pomaka.

Ne gledajte dan po dan, već sedmicu po sedmicu.

9. Budite fleksibilni

Ukoliko jedan način ne daje rezultate, dajte šansu drugačijem pristupu. Ne odstajte. Ako dete neće da prihvati dojku u sedećem položaju probajte da legnete, ili obrnuto. Probajte da dojite dok je dete u marami, koristite jastuk za dojenje ili je možda bolje bez njega. Morate biti fleksibilni i probati. Ako izdajanjem ne uspevate da izvučete onoliko mleka koliko želite onda probajte da izdajate rukom (ili pumpicom ako inače izdajate rukom), probajte da koristite veći ili manji nastavak za pumpicu. Ako je beba na primer bolesna ili jednostavno ima dan kada ne želi da sisa probajte da date dodatak špricom, kašičicom, šoljicom… Ili na kraju krajeva flašicom ako tako tog dana prihvata. Probaćete sa podojem kasnije. Doći će do toga. Važno je da ste smireni i da znate da ne ide uvek sve glatko.

10.Okupite oko sebe svu pomoć koju možete.

Podrška prijatelja, porodice je dobra I važna ali praktična pomoć koju mogu da pruže je još važnija jer vam daje više vremena da se posvetite procesu relaktacije. Možda želite da sarađujete sa stručnom pomoći koju pružaju pojedinci I organizacije (La Leche League, Savetnice za dojenje IBCLC, medicinsko osoblje, pedijatar…) koji će pratiti napredak vašeg deteta kako bi bili sigurni da je sve u redu.

Učlanite se u Centar za podršku dojenju i ostvarite pogodnost besplatnog online savetovanja.

autor: Teresa Pitman
izvor: todaysparent.com
prevod: Tereza Miljković

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!