10 saveta za buduće mame: Neka dete uči i pre rođenja

Čak i pre nego što uradite test za utvrđivanje trudnoće postoje stvari koje vaše telo radi po pitanju neurološkog razvoja začete bebe. Evo šta možete da uradite odmah da svom detetu obezbedite pravilan napredak.

Prvih pet nedelja, dok još i ne shvatite da vam je izostala menstruacija, počinje razvoj delova mozga. Zato vodite računa tokom 40 nedelja koje vam predstoje. Ovo su 10 saveta kojih bi trebalo da se pridržavate.

PRENATALNI VITAMINI
Počnite i pre začeća, u slučaju da planirate trudnoću, da pijete folnu kiselinu. Ona podstiče pravilan razvoj i smanjuje rizik od neuroloških anomalija. Uvrstite u ishranu i prenatalne vitamine. Pre nego što beba dobije srce i kosti, počinje stvaranje nervnog sistema. Prenatalni vitamini takođe smanjuju rizik od prevremenog rođenja. Takođe, ne paničite ako niste pre vremena počeli sa korišćenjem vitamina. Ako ste jeli cerealije, testenine, pirinač, imate potrebne zalihe. Kada saznate da ste trudni obogatite ishranu Omega 3 masnim kiselinama. Najbolji izbor je riblje ulje.

NE JEDITE PREVIŠE RIBU
Iako je riblje ulje dobar izvor Omega 3 masnih kiselina, budite oprezni jer neke vrste ribe sadrže dosta žive što je štetan sastojak za trudnicu. Izbegavajte da jedete sabljarku, rep ribe ili meso od ajkule. Konzerva tunjevine i losos mogu da budu na meniju dva puta nedeljno.

KONTROLE
Redovna poseta ginekologu je nešto što se podrazumeva. Iako vam je dosadno stalno merenje pritiska, vađenje krvi i provera obima stomaka, ovi pregledi će sigurno na vreme otkriti ako nešto nije u redu. Sve ovo je važno zato da bi se beba rodila u terminu, a ne pre vremena – što može ostaviti traga na nervnom sistemu. Deca rođena pre 32. nedelje mogu imati izvesne posledice.

ČITAJTE, PRIČAJTE, PEVAJTE SVOM STOMAKU
Postoji mišljenje da ako beba sluša Mocarta tokom njenog života u vašem stomaku ona će biti pametnija. Naučnici tvrde da ovo nije dokazano, ali ne može da šteti. Dete čim se rodi ima neka iskustva na osnovu zvukova koje je čulo, osećaja koje preko majke doživelo. Sva ta iskustva podstiču razvoj ćelija mozga. Zato već posle 20. nedelje komunicirajte sa bebom.

OPUŠTENO
Trudnoća je veoma stresan period. Ipak, potrudite se da se makar s vremena na vreme opustite. To će biti korisno i za vas i za bebu. Hormon stresa koji proizvodi majka negativno utiče na fetus. Može uzrokovati i prevremeno rođenje, ali i kasnije poteškoće u učenju, kao i anksioznost. Kada govorimo o stresu tu ne spada svakodnevna briga ili naporan dan na poslu, više je reč o ekstremnim situacijama kao što je smrt nekog bliskog.

IZBEGAVAJTE ALKOHOL
Pola čaše belog vina tokom večere je dovoljna mera za trudnicu. Ako pijete više od toga tokom trudnoće možete uticati na stvaranje fetalnog alkoholizma, što dalje vodi ka mentalnim retardacijama.

 

STOP CIGARETAMA

Ništa nije gore nego slika trudnice u oblaku dima. Svaki udah dima, kao aktivnog ili pasivnog pušača, truje bebu, smanjuje dotok kiseonika koji je kljujčan za razvoj mozga. Pušenje utiče na ranije rođenje, komplikacije na porođaju, a od bebe može da napravi zavisnika i pre rođenja. Isti efekat ima i pasivno pušenje.

ZDRAVA ISHRANA
Tokom devet meseci ne štedite na kalorijama, ne držite dijete, ali vodite računa o ishrani. Proteini, žitarice, sveže voće i povrće su ono što treba da jedete. Izgladnjivanje može uzrokovati sporiji govor deteta i lošiji razvoj fine motorike, kao i niži koeficijent inteligencije.

VEŽBAJTE
Bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti je dobra priprema tela za porođaj i ono što sledi kada se kući vratite iz bolnice. Vežbanje direkto utiče i na razvoj mozga- svaki pokret donosi više kiseonika za dete, a slobađa i smanjuje efekat hormona stresa. Ako se lako zamarate probajte jogu, šetnju, a ako vežbate samo 30 minuta dnevno dete će sa 5. godina brže razmišljati od svojih vršnjaka.

PRESKOČITE TOPLU KUPKU
Toplota može oštetiti neuronske cevčice. Izbegavajte duge tople kupke, saune, jer visoke temperature utiču i na ranije rođenje bebe.

Izvor: zena.bli.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!