10 saveta za lakše odvikavanje deteta od cucle

Nema deteta koje se nije odviklo od cucle i flašice. Roditelji treba da budu strpljivi i da sačekaju da ova faza prođe, kaže psiholog Mihael Til koji daje nekoliko saveta za lakše odvikavanje mališana od njihove omiljene zanimacije.

1. Metoda korak po korak: Postepeno produžavajte periode bez cucle. U prvoj fazi detetu dajte cuclu samo dok je u stanu, zatim samo dok je u dečjoj sobi i na kraju samo pred spavanje.

Bolje cucla, nego palac

Zašto uopšte postoje cucle? Potreba za sisanjem je deci urođena. „Deca još u majčinoj utrobi sisaju palac“, objašnjava Ditmar Estereih, potpredsednik Nemačke lekarske komore. On, međutim, savetuje roditeljima da ne dozvole detetu da sisa palac pošto njegov oblik nije prilagođen vilici i može da izazove njenu deformaciju.

2. Ako se cucle pocepaju ili izgube, ne kupujte nove. Na taj način se najavljuje njihovo izbacivanje iz upotrebe.

3. Objašnjavanje: Objasnite detetu zašto je vreme da se odrekne cucle. Recite mu da ga bolje razumete kada nema cuclu u ustima i da će mu bez nje zubići biti lepši.

4. Bez prisile: Poslednje što roditelji treba da urade jeste da jednostavno zabrane detetu da cucla.

5. Kutija s cuclama: „U svojoj privatnoj ordinaciji imam veliku kutiju sa cuclama u koju moji pacijenti mogu da ubace svoju cuclu obeleženu njihovim imenom, objašnjava psiholog Nojman. 

[wp_ad_camp_1]

Male cucle: Velike cucle (za decu stariju od 18 meseci) deci ne treba ni kupovati jer se time otežava odvikavanje.

6. Metoda izduvana cucla: „Učinite cuclu neprivlačnom tako što ćete je probušiti iglom. Kada se vazduh izduva, cuclanje gubi draž“, kaže psiholog Mihael Til.

7. Poklanjanje: Predložite mališanu da pokloni cuclu, na primer, bebi vaših rođaka. Objasnite mu da je njoj sada potrebnija.

8. Dobra vila: Recite detetu da će dobra vila odneti cuclu i u zamenu za nju ostaviti divan poklon.

9. Rastanak od cucle: „Recite mališanu da zakopa cuclu u vašoj bašti ili na plaži na moru“, kaže Mihael Til i ističe da dete samo treba da spusti cuclu u iskopanu rupu.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!