10 stvari koje biste trebali reći samo ako želite stvarno naljutiti mamu koja hrani bebu flašicom

Jako vam se svidio tekst 12 izjava koje će naljutiti svaku ženu koja doji pa evo da vidimo kako je to sa druge strane. Šta je to što će naljutiti majke koje ne doje? Koje su to izjave koje rasplamsavaju vatru:

1. “Breast is best.” Ok, shvatam, rima je baš dobra stvar. Ali ako nemaš sjajnu uramljenu diplomu iz medicine i ako nisi proučila detaljno zdravstveno stanje i majke i bebe, onda jednostavno začepi. Možda je majka na lijekovima zbog kojih njeno mlijeko nije sigurno za bebu. Možda ne može da stvori dovoljno mlijeka kako bi beba bila sita ili je možda beba prevremeno rođena pa joj je bilo potrebno davati dodatno mlijeko kako bi napredovala. Možda jednostavno više voli da izdaja i da daje svoje izdojeno mlijeko bebi. Ili jednostavno ona NEĆE da doji, 2016. je i ne mora dojiti. Njeno tijelo, njena beba, njena pravila.

2. “Ali dojke su ti ogromne! Moraš imati mlijeko?” Biti prsata žena je dobro u raznim situacijama, kao što je da mi zaštiti lice kada se sapletem, za držanje mobilnog kada nemam tašnu ili džepove, a služi i kao portikla (baverin) tako da mi sos ne curi na pantalone. Ali, nemoj pretpostaviti da ću samo zato što imam veliko poprsje stvarati i dovoljno mlijeka. Količina mlijeka koju stvaramo je individualna za svakoga od nas. Takođe, važna vijest, odvratna osobo: Komentarisanje grudi osobe koju ne poznaješ je jednako odvratno i prije i nakon dobijanja bebe. Takođe ako ćemo pričati o mojim bliznakinjama, možemo li se fokusirati na one u kolicima, molim te?

3. “Kako ćeš se povezati sa bebom ako je ne dojiš?” Svo vrijeme koje provodiš sa nekim je vrijeme povezivanja. Bez obzira da li majka daje bebi dojku ili flašicu, ona je drži dok je hrani, igra se sa njom dok je okrenuta na stomaku, podiže je za podrigivanje i drži je u krilu dok jede kako bi beba bila mirna. Čak i nosi sa sobom njihalicu u WC ako je potrebno jer se beba ponaša kao ljudska pijavica koja ne može majku pustiti ni za malu nuždu. Tako da, dojka ili ne dojka, ne brini, moja beba i ja smo povezane.

[wp_ad_camp_1]

4. “Dojenjem ćeš lakše smršati nakon trudnoće.” Molim te, molim te reci mi da ne idemo u tom smjeru. Ja sam novopečena mama i moj život se uglavnom sastoji od hranjenja bebe, brige o bebi, i pokušaja da dremnem u momentima kada primjetim da je beba zatvorila oči, samo da bi se probudila poslije 5 minuta jer dostavljač paketa nije pročitao poruku na ulaznim vratima, da ne kuca. Imam ogledalo i dva (trenutno krvava) oka. Znam jako dobro kako moje tijelo poslije trudnoće izgleda, jako sam svijesna zdrave dijete koju bi trebala da sprovodim, i da vježbi koje bi trebala da radim, ako i kada želim. Možda sam sva okrugla kao lopta trenutno, ali poslednje što mi treba je pritisak da moram a) dojiti i b) dojiti jer će mi to pomoći da se povratim od trudnoće.
5. “Da li si probala…?” Stoj, stani – pustiću te da završiš rečenicu, ali prije nego me pitaš da li sam probala da izdajam između podoja kako bi povećala količinu mlijeka ili da li koristim vještačke bradavice kako bi beba popravila hvat, da li jedem ovsenu kašu ili pijem poseban čaj za dojilje kako bi povećala količinu mlijeka, shvati da je nebitno da li sam probala jednu ili sve ove stvari. Ono što ja sada radim je hranim svoju bebu i ne treba mi ni jedan od tih magičnih trikova za dojenje. Jedino što moram probati uraditi je da se uguram u tuš kabinu prije nego što se beba probudi, jer sam poslednji put obrijala noge tako davno da će mi trebati dva brijača i potrajaće. Nego, šta si ono htjela da kažeš?

6. “Adaptirano nema u sebi antitjela koja imaju u majčinom mlijeku tako da će ti se beba razboljeti.” Da, tačno je da majčino mlijeko u sebi ima antitijela koja u adaptiranom nema, tako da može štititi bebu od mnogih bolesti i infekcija. Ali bebe svakako dobijaju antitjela svoje majke u poslednjih tri mjeseca trudnoće. Zato nemoj da brineš – moja beba je dobro sa svojom flašicom i mojim antitijelima. Uz to djeca i njihovo prirodno okruženje (jaslice, škola, igralište…) su grozni i prepuni mikroba, tako da bez obzira koliko sredstava za dezinfekciju ruku koristiš, djeca će se svakako razboljeti  – svi znamo da je to tako.

7. “Dojenje je prirodno.” Ono što je prirodno je roditeljski instinkt da hranimo naše dijete – tačka. I nekada je ono što “nije prirodno” u stvari bolji izbor. Kao što bi na primjer više voljela da ljudi koriste dezodoranse i tečnost za ispiranje usta, ili ne bi? (bljak)

8. “Od adaptiranog beba će ti biti debela.” Ako misliš da će, ovo specijalno mlijeko koje je preporučeno od strane pedijatra moje bebe kako bi mu pomoglo da dobija na težini, mojoj bebi napraviti krofnice, onda hvala što si primjetila! Nije bilo lako ali mi je drago što sjeluje. Ali ako stvarno želiš da se rugaš izgledu tijela moje bebe, onda govorim ovo u Biberovo i moje ime kada kažem idi i voli malo sebe.

[wp_ad_camp_1]

9. “Od dojenja su bebe pametnije.” Ta dojilja na igraištu koja uvijek kada mi majke izvadimo flašice okreće očima, možda misli da je njena beba pametnija od naših beba, ali vjeruj mi kada kažem da sve bebe slažu kulu od kockica koja se sruši u roku od tri sekunde, na isti način, bez obzira koju tečnost dobijaju za ručak. Ako se usudi izigravati Reginu George i usudi se reći nam nešto na tu temu, možemo je naučiti pameti tako što ćemo joj reći da dojenje nije povezano sa djetetovim većim koeficijentom inteligencije, i da u upitnicima za upis na fakultet ne stoji polje “čekirajte ovdje ako ste dojeni”.

10. “Previše volim svoju bebu da bi je hranila sa adaptiranim.” *Otfrenduje te i odfolovuje, a onda te i blokira, preventivno.*

autorka: Megan Zander
Zapratite Megan na Twitteru.

Izvor Cosmopolitan

Podjeli:
error: Content is protected !!