12 izjava koje će naljutiti svaku ženu koja doji

Nažalost dojenje je prilično kontroverzna tema tako da neke osobe smatraju da mogu da kažu šta god im padne na pamet i da te izjave neće nikoga povrediti ili isprovocirati. Sa drugim temama vezanim za roditeljstvo ipak nije takva situacija već su više suzdržani pogotovo kada se treba izjasniti uživo, ali sa dojenjem je situacija takva da se svi ponašaju jako slobodno. Istina je ipak da neke od tih izjava jako pogađaju žene koje doje ili koje doniraju svoje mleko. Verujte da se kod takvih izjava može desiti jako lako da povrede osobu koja ih čuje i mogu imati mnogo veći uticaj nego što možete zamisliti.

1.)”Majčino mleko gubi svoju hranljivost nakon 12 meseci.”

Svi bi trebali da znaju da je ovakva izjava uvredljiva za majku koja doji. Ovo važi pogotovo za majku koja doji dete starije od godinu dana ili je odlučila da prepusti detetu inicijativu za prestanak dojenja. Istina je da majčino mleko NIKADA ne gubi svoju hranljivost i da detetov rođendan ne uništava magično svu hranljivost majčinog mleka. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do drugog rođendana deteta ali i duže.

Razmislite sledeći put kada vidite majku da doji dete starije od godinu dana i prisetite se da je to mleko jednako hranljivo kao i pre prvog rođendana.

ImageMajčino mleko u toku druge godine života deteta

 2.)”Zar ti se neće od dojenja grudi obesiti?”

Na dojenje se često svaljuje krivica opuštenih dojki ali nije dojenje krivac: opuštene dojke su posledica trudnoće i drugih sporednih uticaja, ne dojenja. Za vreme trudnoće dojke prolaze kroz velike promene, dobijaju na veličini, punoći jer se spremaju za svoju osnovnu funkciju a to je dojenje bebe. Nakon porođaja mleko nadolazi u dojke što dodatno optereti i istegne kožu i tkivo dojke. Za očekivati je da će onog trenutka kada se to mleko povuče dojke biti mekše na dodir manje i opuštenije. Ovo se može desiti bez obzira na odluku da li ćete dojiti ili ne. Znači činjenice su jasne, bez obzira da li će žena dojiti nakon trudnoće ili neće dojke su već prošle kroz proces zbog kojeg se mogu opustiti. Onog trenutka kada se žena odluči na dojenje budite sigurni da ona već zna većinu činjenica o dojenju i potpuno joj je svejedno šta se dešava sa dojkama.

[wp_ad_camp_1]

3.) “Uopšte mi nije jasno zašto je dojenje toliko bitno za povezivanje majke i deteta.”

Dojenje povezuje majku sa detetom na više načina. Za jedne je to veza koja se stvara samom činjenicom da majčino telo stvara hranu od koje zavisi opstanak bebe a ako to nije prava veza šta je onda? Za druge je to povezanos tkoja nastaje zbog same činjenice da su majka i dete u stalnoj fizičkoj vezi, pogotovo ako majka isključivo doji bez izdajanja. Za većinu majčino mleko je nešto što samo majka može da obezbedi (ako ne računamo donorsko mleko) i to je dovoljno da se majka oseća ponosnom. Sama činjenica da majka stvara nešto što ni jedan čovek ne može napraviti i spakovati u konzervu je velika. Budite zato jako oprezni kada izjavljujete nešto poput gore navedenog jer lako može zvučati da ne cenite ono što za majku koja doji predstavljaju podoji.

Image

4.) “Ma daj mu flašicu, ništa loše ne može da mu bude od nje.”

Dojenje ne ide uvek lako, posebno za tek porođenu ženu koja je po prvi put majka. Dojenje tada zna u određenim trenutcima biti prava borba.Postavljanje bebe na dojku zna ponekad biti prava muka a poslednja stvar koju dojilja tada želi da čuje je “Ma daj mu flašicu”. Ne zato što je davanje flašice strašno već zato što je to poslednja stvar koju majka želi da uradi u tom trenutku kada se trudite oko postavljanja bebe u ispravan položaju ispravan položaj. Mnogo je lakše detetu da popije mleko iz flašice nego da ga posisa iz dojke. Kada se dete navikne na komfor flašice teško ga je naviknuti ponovo na podoje gde se treba pomučiti, a lako se može desiti da beba više ne obuhvata lepo dojku ustima kako treba već hvata pogrešno tj prilagodi se flašici. Dojilja sigurno sve to zna jer je to jedna od prvih stvari koje majkama drugw dojilje kažu.  Iz ovog razloga kada se čuje rečenica ma samo mu daj flašicu bolje je prvo se informisati koliko ta flašica može loše uticati na dojenje. Iako je vaša namera možda iz najboljih pobuda izgovoriti ovako nešto može napraviti više štete nego koristi.

ImageStvarno mama… Flašica? Stvarno?
Ti znaš šta ja hoću…

5.) “Grudi su ti ogromne!

Ova izjava je nezgodna jer može značiti i kompliment. Može biti izrečena u najboljij nameri ali za mamu koja je neispavanam koja doji svakih sat vremena… tako da je bolje ne izgovarati je. Trudnoća jako utiče na izgled žene tako da kod nekih žena veće dojke nakon trudnoće ne bi trebale predstavljati problem ali…ako se uz njih dodaju bolna leđa, dojke koje stalno cure, neispavanost… koju majku tada brine veličina dojki. Tkođe da li one žele da im neko nametne činjenicu da nepoznati ljudi možda i prijatelji bulje u njihove grudi.

ImageWow mama ! Stvarno se nisi šalila kada si rekla da su prepunjene, a?

NASTAVAK TEKSTA OVDE: 

12 izjava koje će naljutiti svaku ženu koja doji (drugi deo)


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!