Sarajke podržale dojenje u javnosti

Majčino mlijeko nema zamjenu i više puta smo govoroli o svim prednostima dojenja

Autor: Redakcija


Mart 6, 2014

Početkom marta u Sarajevu je održana deseta akcija podrške dojenja na javnom mjestu. Sarajke i njihove bebe su u sjajnoj atmosferi i dobrom raspoloženju obilježile ovaj dan i omogućile bebicama zajedničko uživanje u lijepom danu i zajedničkom obroku.

Ideja je potekla iz FB grupe Moja podrška dojenju koju vodi savjetnica za dojenje Tereza Kiš Miljković. Tema ovih okupljanja je promocija samog dojenja, a nema bolje promocije od konkretnih primjera, i naravano ohrabrivanje svih majki koje doje da se ne srame i ustručavaju kad je ovaj čin u pitanju.

Majčino mlijeko nema zamjenu i više puta smo govoroli o svim prednostima dojenja. Da bi dojenje bilo uspješno i potpuno potrebno je bebi omogućiti da sisa na zahtjev, što automatski znači bez ikakvih vremenskih ograničavanja dužine i učestalosti podoja, što nikako ne smije značiti da se mama i beba zbog toga moraju odreći šetnji i izlazaka.

U razvijenijim zemljama dojenje u javnosti nije tabu tema i povod za zgražavanje nego opšteprihvaćen model života i ponašanja.

– Pozivamo sve mame iz Sarajeva, kao i drugih gradova BiH, da učestvuju u akcijama koje se održavaju svake prve subote u mjesecu – kaže članica grupe za podršku dojenju Mina Vlahovljak-Karić

IZVOR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.