Kada i koliko dugo treba da traje podoj?

Jako je teško odgovoriti šta je to šablon dojenja.

Kod dojenja, kao i kod svih oblasti vezanih za rast i razvoj bebe, nije lako odrediti šta je to normalno, a šta ne. Kada se uporede dve zdrave bebe one dobijaju prve zubiće, hodaju i počinju da pričaju svaka u svoje vreme. Isto tako i njihove navike po pitanju dojenja mogu da budu različite, a opet jednako dobre. Dok je jednoj bebi podoj potreban često druga će jednako biti zadovoljna sa dojenjem na svaka tri sata. Individualne različitosti moraju da se uzmu u obzir kada se priča o dojenju i zato se dojenje mora smatrati pre umetnošću nego naukom.

Međutim majke uglavnom očekuju jasne i direktne odgovore na pitanja kao sto su:

Koliko često trebam da dojim svoju bebu i koliko dugo beba treba da sisa?“

Koliko treba da traje jedan podoj?”  ili

Kada će moja beba da prestane da se budi noću radi dojenja?“

Na ovakva pitanja najiskreniji odgovor glasi: „To zavisi od Vaše bebe.“

Jednostavno nemoguće je dati precizan odgovor. Potrebno je posmatrati svaku bebu kao jedinku jer je svaka beba individua za sebe koja ima svoj ritam. Bebe čak menjaju taj ritam dojenja u toku svog razvoja. Zdrava beba jednostavno sama pronalazi svoj ritam, a na mami je da se tom ritmu prilagodi. Tek kada majka prihvati bebin ritam problemi sa dojenjem će se svesti na minimum.

Ukoliko je dete pravilno namešteno na dojku, lepo aktivno sisa to je najbolji pokazatelj da je sve u redu. Ako dete sisa po podoju iz samo jedne dojke i zadovoljno je, odlično. Ako nije zadovoljno nakon jedne dojke već želi još…. dajte i drugu dojku neka sisa. Važno je samo da obratite pažnju da prvu ponuđenu isprazni lepo, što bolje… zatim pridržite dete da podrigne (ako ima potrebu) pa neka nastavi podoj na drugoj dojci. Iz nje neka sisa koliko želi. Svejedno je da li će je ispraznii malo ili dosta. Dete će odrediti koliko mu treba.

Da li buditi bebu za podoj? Da, ako je mlađa od mesec dana (poželjno je da ima 8-12 podoja u 24 sata), da ako ima povišen bilirubin, da ako ima temperaturu i opšte stanje je lošije pa da unosi dovoljno mleka samo što ćete u tom slučaju sarađivati obavezno sa pedijatrom koji će voditi računa o tome da se dete što bolje i uspešnije oporavi. To su situacije kada je svakako potrebno imati malo više opreza po pitanju svega a posebno unosa hrane.

Ono što je važno znati kada se daju obe dojke po podoju je: Prvu dojku neka isprazni što bolje, drugu ponudite kao dodatak podoju ALI naredni podoj kreće ponovo na toj koja je bila ponuđena kao dodatak. Jednstavan princip: leva, desna, sledeće hranjenje:desna, leva, zatim sledeće hranjenje: leva desna… Tako se obe dojke ravnomerno stimulišu.

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.