Zašto se dešava da bradavica pobeli nakon podoja?

Dešava se da na kraju podoja kada beba ispusti bradavicu iz usta njen vrh potpuno pobeli. Do ovoga dolazi jer je iz nekog od navedenih razloga došlo do zaustavljanja krvotoka u samoj bradavici za vreme dok je dete sisalo.

Najčešći razlozi:

Kada je u pitanju loš položaj tada se na bradavici pored nepravilnog deformisanog oblika bradavice primećuje i bela linija koja ukazuje na nepravilan položaj tj plitko uhvaćenu bradavicu.

Bol se može javiti nekoliko minuta nakon prestanka podoja a bol se javlja jer cirkulacija krvi ponovo počinje da teče svojim tokom i slično je situaciji kada vam utrne neki deo tela pa kada kroz njega krene ponovo krvotok.

Vazospazam sa blisterom

Pored promene u boji koja je prouzrokovana lošim položajem postoji i vazospazam bradavice. Vazospazam je trenutna pojava suženja krvnih sudova u bradavicikoji je izuzetno bolna pojava. Može se javiti nakon podoja ali i između podoja. Javlja se najčešće kao posledica povrede bradavice ili gljivica.

Lečenje vazospazma:

  • Izbegavajte hladnoću. Nanesite suve tople obloge na grudi kada je to potrebno (ovo “opušta grč” krvnih sudova).
  • Utoplite bradavicu što je pre moguće nakon podoja.
  • Zagrejana čarapa naounjena nekuvanim pirinčom može da bude odlična topla suva obloga: Napunite čarapu ili platnenu vrećicu nekuvanim pirinčem i zagrejte u mikrotalasnoj 45 sekundi (ikraće ili duže dok postignete željenu toplotu), držite čarapu preko bradavice, ne mora direktno već preko majice sve dok se ponovo ne vrati protok krvi.
  • Izbegavajte kofein, nikotin, jer oni mogu ubrzati simptome.

Primer bradavice neposredno nakon podoja i svega nekoliko minuta nakon podoja:

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.