bolne bradavice

O dojenju se priča kao o prirodnom, ugodnom odnosu između majke i deteta. Zato mnoge žene dožive pravi šok kad otkriju koliko bradavice mogu biti bolne. Kad svaki podoj predstavlja izvor boli, nije čudno očekivati kako će mamina motivacija da doji svoje dete početi slabiti.

bolne bradavice

Ali, ako majka ima ispravnu informaciju o uzrocima i liječenju bolnih bradavica i ako joj je dostupna iskusna osoba koja podržava dojenje, problem se može ublažiti.

Najčešći uzrok bolnih bradavica je neispravan položaj pri dojenju. Zato, ako imate bolne i ranjene bradavice, prvo što treba proveriti je način na koji vaše dete prima dojku i način na koji sisa. Velik broj žena, s problemom bolnih bradavica, oseti brzu promenu na bolje nakon što im se pomogne da dete ispravno postave na dojku.

Bol u bradavicama

Ako vam dete ispravno prihvaća dojku i kvaliteto sisa, ne bi trebali osećati bol. Ako vam se čini da dete ne sisa dobro, prekinite vakum između detetovih usana i vaše dojke tako što ćete staviti vaš prst u ugao detetovih usana i lagano izvući bradavicu. Nakon toga, pokušajte ponovo pravilno namestiti dete na dojku. Neispravno sisanje samo će pogoršati bol u bradavicama i dovesti do loše tehnike dojenja koju je teško ispraviti

Nastavite ovaj postupak sve dok ne postignete ispravan položaj.

Ako se u međuvremenu i vi i dete uznemirite, stanite malo, smirite se i onda nastavite. Dete će se vremenom naučiti ispravno prihvatiti dojku.

Ako se bol u bradavicama nastavi, proverite sledeće:

  • Jesu li detetu usta širom otvorena kada prihvaća dojku, tako da je bradavica smeštena duboko u ustima?
  • Jesu li detetove usne izvijene prema van? Neka deca sisaju svoju donju usnu zajedno s bradavicom i areolom i ovakav način sisanja može izazvati bol.
  • Vidite li detetov jezik između donje usne i dojke kada lagano povučete detetovu donju usnu za vreme hranjenja? Ako ga ne vidite, možda ga sisa zajedno s bradavicom. Skinite dete s dojke i počnite sve ispočetka. Proverite jesu li detetova usta jako otvorena, je li jezik ispod bradavice i iznad desni.

Kako pomoći bolnim bradavicama

Kada je dete ispravno postavljeno na dojku, proces lečenja može započeti.

Ručno izdojite malo mleka kako bi stimulisali refleks otpuštanja pre nego stavite dete na dojku. Ili, ako je samo jedna bradavica bolna, počnite podoj na drugoj dojci, dok ne dođe do refleksa. Tada prebacite dete na bolnu dojku. Budite jako pažljivi i uporni oko ispravnog položaja.

Ako su vam bradavice jako bolne, može vam pomoći menjanje položaja pri podoju. Tako se svaki put stvara pritisak na različitim delovima bradavice. Koji god položaj odabrali, uvek pazite da je dete dovoljno blizu dojke, tako da je može ispravno uhvatiti. Usta moraju biti “puna dojke”.

Nakon podoja, istisnite malo mleka i lagano premažite njime bradavicu. Lekovita svojstva majčinog mleka mogu smanjiti bol u bradavici. Ostavite dojke da dišu na vazduhu što češće. To će im pomoći da što pre i što lakše zarastu.

Većina novorođenčadi doji 10-12 puta u toku 24 sata. Ovako česti podoji ne doprinose bolu u bradavicama. Dete koje nije izgladnelo nežnije će dojiti nego dete koje je mnogo gladno, bit će puno strpljivije ako ga budete morali skloniti sa dojke nekoliko puta kako bi ispravili položaj.

Ako vas bradavice jako bole i na njima su se pojavile ranice, a samo mazanje vašim mlekom i izlaganje vazduhu vam nije pomoglo možete koristiti hipoalergeni lanolin. Raspitajte se u lokalnoj apoteci da li imaju lanolin koji se nanosi na ranjene bradavice za dojilje. U našim apotekama već postoje ove kremice za dojilje. Nanesite ga u tankom sloju, nakon što ste isušili kožu nakon podoja, na taj način koža lakše uspostavi svoju vlažnost koja je potrebna za lečenje. Održavajući kožu mekom i elastičnom, pukotine u vlaknima će se zalečiti bez stvaranja krastica.

Ako ranice ne pokazuju nikakve znakove izlečenja ni posle nekoliko dana, proverite sa lekarom da nije došlo do infekcije.

Neki preparati za negu bolnih bradavica, sadrže sastojke koji su štetni za dete. Npr. antibiotike, steroide, parfeme, boje… Proizvodi na bazi petroleja i neki vitaminski proizvodi uopšte nisu preporučljivi.

Šta treba izbegavati

  • Jastučiće za dojenje ili plastificirane uloške za brushalter. Oni mogu pogoršati stanje jer drže bradavice vlažnim i sprečavaju cirkulaciju vazduha.
  • Preuski brushalter pritiska već bolne bradavice. Grubi šavovi također mogu iritirati bradavice.
  • Ako sušite bradavice nakon podoja, npr. fenom za kosu, možete još više oštetiti kožu.
  • Ultraljubičasta svetiljka jedno se vrijeme preporučivala za lečenje bolnih bradavica. Međutim, dermatolozi u ovaj tretman više ne veruju.
  • Izbegavajte korištenje sapuna ili alkohola na bradavicama. Pranje čistom vodom je sve što vam treba za održavanje dojki i bradavica čistima.
  • Flašice i šeširići mogu promeniti način na koji vaše dete sisa pa bi ih trebalo izbegavati. Neodgovarajuće pumpice takođe mogu uzrokovati bol u bradavicama.
  • Skidanje deteta sa dojke, bez prethodnog oslobađanja vakuma, može uzrokovati bol u bradavicama.

Gljivice

Pojava gljivica (soor-a) je česta kod beba i majki, pogotovo u prvim nedeljama, a posebno ako su majka ili beba koristili iz nekog razloga antibiotike. Kada su prisutne gljivice na bradavicama bol je karakterističan, jako oštar, bradavice peku, žare, znaju da se blago perutaju. Bol je prisutan ceo podoj pa i između podoja. Ranica NEMA.

Detaljnije o gljivicama na bradavicama možete pročitati u ovom tekstu: Soor ili mlečac kod bebe i/ili majke za vreme dojenja

Blister

Ukoliko na bradavici možete uočiti belu tačku koja je neprijatno bolna na dodir nda najverovatnije imate problem sa mlečnim blisterom. O njemu, kako ga tretirati i šta očekivati možete pročitati detaljnije ovde: Šta je to mlečni blister? 

Bela bradavica nakon podoja

Kada dete završi podoj bradavica bi trebala da bude izduženog valjkastog oblika. Ukoliko primećujete da nakon što dete ispusti bradavicu njen vrh menja boju tj bude beo da bi nakon nekoliko minuta osetili bol u bradavici i primetili promenu boje, onda je ovo tekst za vas: “Bela” bolna bradavica nakon podoja

Tereza Miljković vr. savetnica za dojenje urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.