Dijeta i dojenje – 6 pravila

dijeta i dojenje1. Ne žurite, sačekajte da beba napuni bar dva meseca

Dajte malo vremena svom telu nakon porođaja da se povrati od trudnoće. Nemate razlog za žurbu. Dva meseca nakon porođaja minimum, a zatim možete početi razmišljati o tome šta i kako preduzeti. Dva meseca daju vreme telu da uspostavi proizvodnju mleka na koju neće značajno uticati vaša dijeta.

Ne zaboravite da dojenje sagoreva 250-500 kalorija na dan tako da i ako ne vežbate vaše telo sagoreva kalorije više nego uobičajno.

2. Ne uskraćujte dojenje

Česti podoji kao i dojenje duže od 6 meseci pomaže smanjenju težine kod majke.

3. Unosite u telo minimum 1500-1800 kalorija na dan

Ne bi trebali da unosite manje od 1500-1800 kalorija na dan, a poželjno je da to bude bliže 1800. Neke majke će imati potrebu da unose i veću koliličinu kalorija ali nemojte nikada silaziti ispod ove količine jer možete da ugrozite dojenje.

4. Nemojte gubiti više od 3kg mesečno

Većina žena može bez bilo kakvog rizika gubiti do 3 kg mesečno nakon drugog meseca.

5. Postepeno smanjujte unos kalorija

Nagli ulazak u dijetu i vežbanje može da ugrozi količinu mleka. Obratite pažnju i na unos tečnosti jer smanjenje unosa tečnosti utiče i na količinu mleka.

6. Izbegavajte blic dijete i brza rešenja

Tečne dijete, dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata, preparati za mršavljenje itd. se ne preporučuju za vreme dojenja.

Proizvođači dijetetskih preparata koji se reklamiraju svuda nemaju obavezu da svoje preparate testiraju na ženama koje doje ili na uticaj na njihovu decu. U dijetetskim preparatima lako može da se desi da se među sastojcima nalaze i oni koji nisu navedeni u sastavu. Proizvođač jedino mora da garantuje sigurnost da proizvod neće naškoditi onome ko ga koristi ali se to nažalost ne odnosi na dojilje i evekte na dojenu decu. Proizvođač međutim može da kontaktira neku od laboratorija koja će se baviti ovom temom ali rezultati su pod velikim znakom pitanja jer se kontroliše samo da li postoji razlika između količina i sastojaka navedenih na etiketi.
Pre nego krenete u avanturu zvanu dijeta od koje ćete sigurno smršati za toliko i toliko dana… razmislite da li je ta dijeta vredna ugroževanja zdravlja vaše dece.

Posledice prebrzog gubljenja kilograma

  • U najvećem broju slučajeva brzo gubljenje kilograma neće uticati na dsastav mleka ali će uticati na zdravlje majke.
  • Intenzivne dijete mogu da utiču na količinu mleka
  • Kod naglog gubljenja kilograma dolazi do ispuštanja toksina koji se nalaze u masnim naslagama a oni se takođe izlučuju kroz mleko. Ne postoje dokazi da li ovi toksini mogu i na koji način uticati na bebu ali nema potrebe da se rizikuje.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: