dojenje i tetoviranje

Sve češće se u javnosti postavlja pitanje dojenja i tetoviranja.

  • Da li ove dve stvari mogu da se rade u isto vreme?
  • Da li je i koliko sigurno raditi tetovažu dok dojite?

Možda razmišljate o tetoviranju ili uklanjanju tetovaže a ne želite da prekidate dojenje. Evo nekoliko pitanja i odgovora na ovu temu koja će vam razjasniti neke činjenice.

dojenje i tetoviranje

Da li je sigurno raditi tetovažu doj dojim?

Tetovaže se rade unošenjem mastila u kožu (drugi i treći sloj kože). Tatoo majstori koriste ručne električne mašinice koje su snabdevene punim iglama koje su obložene mastilom. Igle prodiru u kožu stotinama puta u jednom minutu na dubinu do par milimetara. Mastilo koje se koristi u SAD podleže FDA regulaciji ali nije odobreno da se unosi pod kožu. Ipak molekuli mastila koje se koristi su preveliki da bi mogli uopšte da prodru do majčinog mleka.

Osnovne preporuke u vezi tetoviranja se odnose i na dojilje. Najveći rizik koji nosi tetoviranje su lokalne infekcije kože. Do lokalne infekcije kože može doći kada se ne pridržavate preporučene nege tretiranog područja nako tetoviranja. Nega koja se podrazumeva je čišćenje tetovirane površine vodom I blagim sapunom, održavanje kože čistom, ne skidanje krastica kao I izbegavanje sunčevih zraka. Tylenol se često prepisuje (u SAD) kao analgetik ako je neophodan.  Sistemske infekcije se javljaju kada se ne pridržava osnovnih pravila od strane tatu majstora a ona uključuju bolesti poput hepatitis, tetanus i HIV-a.

Jako je važno da dobro osmotrite tatoo majstora i njegov lokal, da proverite lokalne zakone i regulative… Profesionalni tatoo majstor će pratiti i sprovesti osnovne predostrožnosti poput sterilizacije mašinice, korišćenje zasebnih pakovanja boje za jednokratnu upotrebu, rukavica i igli  kao I cele opreme koja je za jednokratnu upotrebu kao i pranje ruku sa sapunom za dezinfekciju. Većina tattoo majstora će bez problema tetovirati ženu koja je trudna ili doji ako ne zna za taj podatak. Preporuka je da majka sačeka da dete napuni godinu dana pre tetoviranja kako bi dala vremena svom telu da se u potpunosti vrati u stanje kao pre trudnoće. *

Izvor: llli.org/faq/tattoos.html

Reference:

Cadwell, K. et al. Maternal and Infant Assessment For Breastfeeding and Human Lactation. Sudbury, Massachusetts: Jones and Bartlett, 2002; 74.
Kuperman-Beade, M., Levine, V., and Asinoff, R. Laser removal of tattoos. Am J Clin Dermatol 2001; 2(1):21-25.
Martin, J. Is nipple piercing compatible with breastfeeding? J Hum Lact 2004; 20(3):319-21.
Millner, V. and Eichold, B. Body piercing and tattooing perspectives. Clin Nurse Res 2001; 10(4):424-41.
Mothers Milk Bank San Jose Donor FAQ 2004.
Newman, Jack, 2004. Personal communication.
Nice, Frank J., 2004. Personal Communication.
Wilson-Clay, B. and Hoover, K. The Breastfeeding Atlas, 2nd edition. Austin, Texas: LactNews Press, 2002; 146.

* Tereza Kiš: ovde se pre svega misli na veće tetovaže na određenim delovima tela poput stomaka, grudi, butina… koje se menjaju za vreme trudnoće kako ne bi došlo do deformiteta slike koja je tetovirana ako se previše rano uradi

** Prema izvoru: http://www.estpresearch.org/ – Od 2011. godine upoznati smo sa činjenicom da mastilo može da sadrži nanočestice (< 100 nm) tako da je u trudnoći i kod dojilja ipak pre svega potrebno na prvo mesto staviti bezbednost i odložiti tetoviranje do daljnjeg.

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.