kako izabrati dobar brus za dojenje

Dojke se menjaju više puta u toku života svake žene. Najveće promene se naravno dešavaju za vreme trudnoće. Baš zato je potrebno obratiti pažnju na to kakav brushalter nosite. Ukoliko se odlučite da kupujete nov brus još za vreme trudnoće moja preporuka je da kupite onaj namenjen mamama koje doje.

Brushalter za dojilje je napravljen od prirodnih materijala tako da će dobro doći i za vreme trudnoće a kad tad posle porođaja prijaće i vrednim dojkama koje stvaraju mleko. Možda Vam neće prijati u prvim danima dok su dojke prepunjene mlekom i otekle ali vrlo brzo će se sve vratiti u normalu i moći ćete da ga nosite.

Kako izabrati dobar brushalter (grudnjak) za dojenje?

Brushalteri za dojilje su napravljeni tako da imaju sa prednje strane korpice koje se otvaraju. Ukoliko birate između onih koje u potpunosti otvaraju korpicu i onih koje otvaranjem samo delimično nude dojku bebi a ostatak prekriva dojku, moja preporuka je da kupite ovaj drugi model koji će za vreme podoja dobrim delom da pridržavadojku sa svih strana.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini?

  • Pokušajte jednom rukom da odkopčate korpicu id a je zatvorite.
  • Neka brus pridržava veći deo dojke čak i kada je korpica otvorena
  • Brus treba da bude odgovarajuće veličune. Preuske korpice ili šavovi tamo gde im nije mesto mogu dap rave probleme sa začepljenim kanalićima jer mleko nemože lepo da teče kroz pritisnute kanale.
  • Izbegavajte brus sa fišbajnom (žicom) jer ona može da pritiska mlečne kanale. Ukoliko ipak želite brus sa fišbajnom (žicom) obratite pažnju na veličinu korpice i položaj žice u udnosu na dojku. Žlezdano tkivo u kom se proizvodi mleko se ne nalazi samo u “telu” dojke već i ka pazušnoj jam ii visoko iznad dojke.
  • Biće vam potrebno bar 3 komada. Jedan na pranju, drugi na vama i treći u fioci. Za početak kupite jedan pa ako vam model i veličina odgovaraju kupite još bar dva.
  • Korpice bi trebalo da budu od prirodnih materijala da bi koža disala. Sintetički materijali mogu da pospeše razvoj bakterija na bradavici, pojavu soora.

Koju veličinu izabrati?

Na prvom mestu: Odredite pravu veličinu

Mnoge žene još uvek ne znaju da se brushalteri  kupuju prema dve veličine tj smernice za određivanje veličine koju nosite.
Mere se: obim tela preko leđa ispod dojki, i obim grudi preko naistaknutijeg dela dojki. 
Prema obimu tela/leđa grudnjaci imaju veličine od 75 do 105, a prema veličini grudi mere su označene slovima A, B, C, D, a na nekim modelima mogu se naći E i F, za izrazito velike grudi. S obzirom na to da je svaka žena drugačije građena, brushalteri su prilagođeni tim veličinama.

Da biste izračunali koji broj brushaltera vam odgovara, a ovo sada nema veze sa trudnoćom i dojenjem, već se radi o uobičajnom mmerenju bez obzira na vaše stanje, prvo treba da izmerite obim grudi i obim tik ispod grudi. Razlika predstavlja broj vaših korpi.

TABELA 1
Razlika između obima grudi i ispod grudi Korpe
12–14 cmA
14–16 cmB
16–18 cmC
18–20 cmD
20–22 cm  E
22–24 cm   F
24–26 cm       G
26–28 cmH

TABELA 2

 Obim ispod grudi (u cm) Broj brushaltera
63–6765
68–72   70
73–7775
78–8280
83–87   85
88–92  90
93–97 95
98–102    100
103–107 105
108–112 110
113–117115
118–122120
123–127 125

Ukrštanjem brojeva vaših dimenzija iz ove dve tabele saznaćete koji broj brushaltera vam odgovara.

Primer: obim grudi je 92 cm, a obim tela ispod grudi je 73 cm. Matematika je jasna, gledajući tabelu. Broj koji je najidealniji je 75 a slovna oznaka (92-73=19) D korpica. 75/D

Da se vratimo dojenju
  • kako izabrati dobar brus za dojenje2Za početak, za prve nedelje posle porođaja kupite par jeftinijih komada za broj većih nego u trudnoći jer će vam najbolje pristajati i koristiti dok se ne stabilizuje količina mleka u dojkama.
  • Dai ma podesavanje na ledjima da možete da ga prilagodite svom obimu ispod dojki. Ukoliko Vam odgovaraju srednje zakacke znaci da cete moci da ga prilagodite po potrebi.
  • Ukoliko imate veće grudi onda potražite brushalter sa dodatnom podrškom is a širim bretelama.

Da li vam strvarno treba brus?

Jedan deo majki više voli da ne nosi brushalter dok doji. Jednostavno se osećaju bolje i slobodnije bez njega. Ovo se posebno primećije kod majki koje imaju manje dojke. Druge majke se osećaju najbolje noseći takozvane sportske bruseve.

Da li dojkama treba podrška brushaltera za vreme dojenja ili ne? Da li će nošenje brushaltera sprečiti da se dojke opuste?

Oblik i visina dojki se nasleđuju i dojenje nema uticaj na to. Ako je vaše tkivo sklono opuštanju onda ni najskuplji brus neće pomoći. Dojke se jednostavno opuste vremenom i njihova visina ne zavisi od toga da li dojite bebu ili ne.  Kada završite sa dojenjem neko vreme će vam dojke izgledati mnogo manje i opuštenije ali posle nekog vremena će se oporaviti i vratiće im se deo čvrstoće.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje

urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.