Izdajanje mleka 1. deo

izdajanje

Ponuda – potražnja… to je princip po kom se mleko u dojkama stvara. Što više mleka izlazi iz dojki i što više majka stimuliše svoje telo da stvara mleko njega će više biti. Najbolji stimulans za stvaranje mleka i najbolja pumpa za izvlačenje mleka su bebina usta! Međutim dešava se da majka odluči da povremeno ili čak i stalno izmlaza mleko koje zatim daje bebi.

U tom slučaju radi se o veštačkom stimulisanju tela na prizvodnju mleka. Koliko će mama biti uspešna zavisi od dosta faktora pa hajde da napišem nešto o njima.

 • Činjenica da majka može da izmeri količinu mleka koju izdoji i trenutak kada se količina mleka iz bilo kog razloga smanji može jako stresno da utiče na majku.
 • Mame koje izdajaju mleko moraju da pripreme određen broj obroka za bebu ali kada se desi da mleka nema dovoljno na zalihama eto još jednog razloga za stress.
 • Kao što sam već rekla beba je najbolji stimulans za stvaranje nove količine mleka pa je samim činom izdajanja mleka pumpicom još više otežano održavanje i povećanje količine mleka.

izdajanje flasicaŠta se smatra normalnim kod izdajanja mleka?

Da li znate šta se smatra uobičajnom količinom mleka koju majka može da izdoji iz jednog izdajanja iz obe dojke nakon podoja?

15-60ml!!! I to je to!

To je uobičajna količina koju majke koje doje u proseku izvlače iz obe dojke za jedan podoj.  Majke koje mogu da izdoje veću količinu to mogu da urade jedino ako imaju problem sa prepunjenošću dojki ili su razvile dobru praksu izdajanja.  Veliki broj majki očekuje da će iz jednog izdajanja izvući 120 – 240ml po izdajanju a čak i 120ml je neuobičajno.

Kada se radi o izdajanju u vreme kada be ne doji tada je moguće po jednom izdajanju imati veću količinu mleka. Količina može da varira u zavisnoti od dana do dana pa čak i od jednog do drugog izdajanja.

Šta može da utiče na smanjenje količine mleka?

Neke od poznatih stvari koje utiču na količinu mleka: menstrualni ciklus, ovulacija, hormonske promene u organizmu, trudnoća, stres, korišćenje kontracepcije na bazi estrogena, …

Važno je da znate da količina mleka koju uspete da izdojite nije mera koliko mleka ima već samo mera koliko ste

Ukoliko ste se našli u začaranom krugu izdajanja, a želite da vratite bebu na dojku, pogledajte savete i tekstu: Kako izbaciti flašicu vratiti se na dojenje?

uspeli da izvučete.

Kada želite da izdajate više mleka prvo proverite vašu pumpu za izdajanje:

 • Da li koristite adekvatnu pumpicu za količinu mleka koju želite da izdajate?
 • Koliko je stara vaša pumpica? Svaka pumpica ima svoj rok trajanja i namenjena je za određenu količinu izdajanja i ima svoj rok trajanja.
 • Proverite delove pumpice koji se menjaju možda su istrošeni. Uobičajni rok za korišćenje je 3-6 meseci nakon čega se određeni delovi habaju i treba ih proveriti i po potrebi zameniti.

Kada je problem u mami…:

 • Da li ste na dijeti? Jedite redovno, hrana bogata proteinima može da vam pomogne.
 • Da li ste žedni? Ne zaboravljajte na unos vode.
 • Da li se odmarate koliko treba? Naravno da je teško uz bebu ali odmarajte koliko je god moguće. I najmanji odmor mnogo znači.
 • Stres? Jako utiče na oslobađanje refleksa za ispuštanje mleka.
 • Da li ste se razboleli? Visoka temperature može da utiče na smanjenu prouzvodnju mleka.

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

One thought on “Izdajanje mleka 1. deo

 • 12/02/2017 at 02:47
  Permalink

  Hvala vam na divnim savetima.Ovo je prvi tekst koji jako korisno,detaljno, jasno i zaista tačno opisuje šta i kako u ovim trenucima raditi.Hvala još jednom.Bili ste jako korisni i utešni.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: