mitovi dojenje 1
mitovi dojenje 1 Na slici su mitovi a evo šta su činjenice: 1. Čak i kada je dete rođeno pre vremena ono može da sisa. Kod dece koja su rođena pre 34. nedelje gestacije potrebno je izdajati mleko koje će osoblje na neonatologiji redovno davati detetu. Poželjno je izbegavati flašicu i koristiti slternativne metode hranjenja. Za dete koje je rođeno posle 34. nedelje gestacije, a pod uslovom da je dete zdravo, ono može da sisa sasvim normalno.

2. Ne postoje bebe koje više vole flašicu već majke iz straha da dete “ne zna da sisa”, “da ga previše umaraju”, “da je dojenje teško”, “da nemaju dovoljno mleka”… prelaze na flašicu, a dete je dovoljno mudro da shvati odakle mleko lakše ide iz dojke ili iz flašice, prelazi na flašicu i štrajkuje na dojci (Štrajk dojenja – Beba neće da sisa) 3. Svaka majka može da stvori dovoljno mleka za svoje dete. Jako je jednostavan princip stvaranja mleka. Što se dojke više i češće prazne više se mleka stvara. Strah da majka nema dovoljno mleka je normalna pojava pa se zato treba protiv njega boriti znanjem. (Kako nastaje majcino mleko)

4. i 5. Veličina dojki ne igra nikakvu ulogu kada je laktacija u pitanju jer je veličina dojki određena količinom masnog tkiva u njima. Redovno dojenje na bebin zahtev, pravilan položaj deteta na dojci i poštovanje sledećeg Kada dojiti bebu i koliko treba da traje podoj? garantuje dovoljnu količinu mleka u dojkama. 6. Umesto da u porodilištu, a i kući, posegnete za flašicom čim se dete malo buni proučite kako se dete pravilno postavlja na dojku pa će je lakše prihvatiti: Položaji za dojenje, pravilno postavljanje bebe na dojku Vi ste draga majko roditelj i od Vas zavisi da li će dete sisati ili ne, zar ne? 7. Mastitis odnosno upala dojke nije razlog za prestajanje sa dojenjem. Temperatura nije smetnja dojenju… Pročitajte: MASTITIS – začepljenje mlečnih kanala i infekcija dojke Pročitajte i: Mitovi o dojenju 2

Tereza Miljković vr. savetnica za dojenje urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.