Da li moja beba dobro sisa? Da li sam je dobro postavila na dojku? Da li dovoljno sisa?

Svaki podoj obično počinje tako što beba prihvati dojku u usta i sisa ubrzano neko vreme. Zašto ubrzano? Zato što je maminom telu potrebno vreme da se opusti i da počcne da otpušta mleko koje se nalazi u njenim dojkama. Takozvani refleks otpuštanja mleka o kom sam vam vec pisala OVDE. Posle tog kraćeg vremena brzog sisanja dolazi do otpuštanja (kretanja) mleka i tada beba menja ritam sisanja. Sisanje počinje da bude ujednačeno, beba povuče par puta pa se čuje kako taj gutljaj i proguta, zatim napravi pauzicu od par sekundi pa ponovo sisa i guta i tako do kraja podoja. Dobro sisanje se može videti i po pomeranju donje vilice u delu odmah do ušiju.

Ukoliko niste sigurni da li je vaša beba dobro postavljena i da dobro sisa pratite broj mokrih pelena kao i koliko često beba kaki. Beba bi trebalo u prvom mesecu da upiški bar 6-8 platnenih pelena (5-6 jednokratnih) i da kaki 2-5 puta za 24 sata. Manji broj pražnjenja creva se moze očekivati kod beba koje su starije od 4-6 nedelja.

Pospana beba

Moja beba je pospana pa slabo sisa…?

Beba mnogo spava, sisa manje od deset puta za 24 sata i često zaspi za vreme podoja… Više je razloga za ovakvo stanje. Neki se javljaju po samom rođenju, a neki kasnije. Evo nekoliko primera:

Kontrakcije i porodjaj, a pogotovo neki od lekova koje trudnice dobijaju za vreme porodjaja mogu da utiču na bebinu pospanost.

Medicinski razlozi poput novorođenacke žutice i/ili infekcije. Ova stanja najbolje utvrđuje lekar. Ukoliko je u pitanju žutica potrebno je insistirati na tome da bebu dojite što češce, da je budite za podoje. Zapamtite da mamino mleko ima laksativni efekat na bebu. Beba često kaki i na taj način se oslobađa viška bilirubina koji je i uzrok žutice. Česti podoji će uticati na brži i lakši oporavak bebe.

Nadolazak maminog mleka. Ukoliko je bebina pospanost počela od trećeg četvrtog dana po rođenju i to se poklapa sa vremenom kada je mami nadošlo mleko moguće je jednostavno da se beba nije navikla na veću količinu mleka i da se sama uspava posle minut dva sisanja.

Prejaka stimulacija bebe. Bebe imaju potrebu da se „isključe“ kada se oko njih nalazi previše stimulansa (buke, jakog svetla…). Tada se jednostavno uspavaju. Pokušajte ako je ovo slucaj da se odvojite na neko tiše i mirnije mesto da podojite bebu.

U prvim nedeljama da bi beba uspela da adekvatno stimuliše mamine dojke i da bi se u isto vreme kvalitetno hranila pospana beba se mora buditi da bi se dojila i to u toku dana na svakih 2-3 sata. Razmak između podoja se meri od početka jednog podoja do početka drugog. Podoji u toku noći su jako važni pa je bebu potrebno dojiti i tada. U toku noći razmaci između podoja ne bi trebali biti duži od četiri sata. Budite bebu ukoliko se nije sama probudila jer joj je to potrebno. Takođe ukoliko se beba brzo uspava na dojci potrudite se da je budite, štipkanjem, pričanjem bilo kojom vrstom stimulacije.

Stimulacija. Kako razbuditi bebu?

Buđenje
 • Pokušajte da bebu budite dok je u fazi laganog sna. Prepoznaćete ga po pokretima očiju ispod zatvorenih kapaka, pomeranju rukica ili nogica u snu, pokretima usta kao da sisa, raznim promenama u izrazu lica.
 • Prigušite svetlo ako je mnogo jako jer jako svetlo tera bebu da drži oci zatvorenim.
 • Razlabavite ćebence kojim je beba bila umotana za vreme spavanja
 • Razgovarajte sa bebom i pokušajte da uspostavite kontakt očima
 • Podignite je u uspravan položaj
 • Poigrajte se malo sa njom dok vam je u krilu ali ne u ležecem polozaju da se ne bi ponovo uspavala
Pojačajte stimulaciju
 • Protrljajte bebina ledja, „hodajte“ prstima duž kičme
 • Presvucite bebi pelenu
 • Nežno joj istrljajte dlanove i stopala
 • Povećajte kontakt koža na kožu između majke i bebe nežnom masažom, dodirivanjem, kupanjem, ljubljenjem…
 • Rashladite bebino čelo i obraze sa mokrom pelenom
 • Namestite se za podoj
 • Kružite prstom po bebinim usnama kružnim pokretima
 • Izmuzite par kapi svog mleka na bebine usne
Zadržite bebino interesovanje
 • Ukoliko ima potrebe pridržavajte odozdo slobodnom rukom dojku iz koje beba sisa da bi njena težina što manje smetala bebi
 • Prebacite bebu sa jedne dojke na drugu čim primetite da beba gubi interesovanje za sisanje
 • Pri menjanju strane pridržite bebu da podrigne ili joj po potrebi presvucite pelenu
 • Masirajte teme bebine glavice dok sisa
 • Radite kompresije dojke (masaža i ceđenje mleka u bebina usta za vreme podoja dok beba sisa, kada napravi pauzu tada se stane i ne gura se mleko, a kada beba ponovo krene da sisa ponovo se lagano istiskuje mleko)
Primer kako se rade kompresije (Video)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HJrBRYxDNSE]

Moja beba je lenja

Mnoge bebe se igraju na dojci umesto da efikasno sisaju. Kako prepoznati lenju bebu? Ona sisa više od deset puta dnevno, plače kada se „skine“ sa dojke i slabo napreduje. Ove bebe ne zahvate dojku kako treba već im se u ustima nalazi samo bradavica. Sisaju pokretima kao da im je cucla varalica u ustima. Ove bebe kada se stave na dojku sisaju stalno pokušavajuci da povuku mleko i ne daju da se sisanje prekine. Ovakvim sisanjem, i manjkom prave stimulacije dojke, beba eventualno dobije samo prednje „vodeno“ mleko tako da ostaje uskraćena za zadnje masnije mleko.

Lenje bebe se ne bude noću.

Ljenja beba ima 5-7 mokrih (jednokratnih) pelena na dan ali manje kaki od beba koje aktivno sisaju. Moze se desiti da se čak i broj mokrih pelena smanji. Ukoliko se ovo desi, a urin postane tamniji i neprijatnog mirisa to je znak da beba ne unosi dovoljno mleka. Potrebno je za svaki slučaj da bebu pregleda lekar, a mama mora da se potrudi da stimuliše bebu da aktivnije sisa.

Kako?

Hranite bebu na jednoj dojci sve dok možete da čujete bebin ritam sisanja i gutanja, dva-tri puta sisa pa proguta mleko. Kada primetite da se ritam usporava, da manje guta, da joj se oči sklapaju, pokušajte da bebu sklonite sa dojke, da je malo razbudite i ponudite joj drugu dojku. Razbudiće se tako što ćete je presaviti podižuci joj nogice u kukovima nekoliko puta. Neka sisa iz druge dojke sve dok se čuje ritam. Ukoliko opet počne da zabušava ponovite vežbicu lagano savijajuci noge u kukovima pa je prebacite nazad na prvu dojku.

Ovaj ritam hranjenja i vežbica bi bilo dobro da se praktikuje 20-30 minuta na svaka dva sata u toku dana i na svaka 4 sata noću. Kod nekih beba koje prestaju aktivno da sisaju jako brzo već se počnu „igrati“ sa bradavicom, biće potrebno u prvo vreme da se menjaju strane svakih 30 – 60 sekundi.

U roku od dan – dva trebalo bi da primetite da se postepeno količina mleka u dojkama povećava, beba počinje češće i više da piški, dojke će biti punije… Takođe i ritam gutanja mleka će se povećati, tj beba će duže da sisa onako kako treba, a to je sa gutanjem i pauzicama u ritmu sisanja.

Tereza Miljković vr. savetnica za dojenje urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.