beba odbija jednu dojku
U poslednje vreme se često dešava da dibijam pitanja sa temom “moja beba neće da sisa iz leve (desne) dojke, šta da radim?!?” Zašto se dešava da beba odbija jednu dojku? Ovo je suština:

beba odbija jednu dojkuU prirodi ne postoji apsolutna simetrija pa tako ni ljudsko telo nije simetrično. Nekada se radi o razlikama u spoljnom izgledu dojki, a nekada je u pitanju različit unutrašnji izgled tj struktura. Sve u svemu potpuna jednakost NE POSTOJI. Dojke su prirodno asimetrične samo se to manje ili više primećuje pre trudnoće, a u trudnoći i dojenju se ta razlika mnogo bolje vidi.

Beba može iz raznih razloga da odbija jednu dojku, a da iz druge rado sisa. Uzećemo za primer desnu dojku kao onu koju beba odbija. Razlozi za odbijanje desne dojke mogu da budu:

 • Razlika u unutrašnjoj građi dojke – može se desiti da mleko iz desne dojke jednostavno teže izlazi jer su tako izgrađeni mlečni kanali.
 • Razlika u spoljnoj građi dojke – bradavica na toj dojci ne odgovara bebi. Iako bebe ne sisaju iz bradavice moguće je da je bradavica previše uvučena ili prevelika pa je bebi teško da se namesti i adekvatno obuhvati ustima dojku kako bi lakše dolazila do mleka.
 • Beba ne uspeva da se namesti u ispravan položaj na desnoj dojci – iz nekog razloga jednostavno sve je tako lakše na levoj
 • Majka se lakše namesti da doji sa leve strane – majka po navici nesvesno stavlja bebu češće na desnu dojku kako bi joj desna ruka bila slobodna.
 • Majka nosi bebu u nekoj od marama za bebe pa je beba većinu vremena okrenuta ka istoj dojci.

Ako novorođenče od rođenja odbija jednu stranu bilo bi dobro da lekar pregleda bebu jer postoji mogućnost da je došlo do povrede za vreme porođaja koja nije očigledna ali bebi smeta. Dešava se, mada ne tako česo, da dete povredi ključnu kost pa odbija da bude na strani koja boli. 

Iznenadna pojava odbijanja desne dojke, a beba je sisala lepo na njoj može da bude znak upale uha. Proverite sa lekarom. Takođe još jedan čest razlog za iznenadno odbijanje je i iritacija dela desni zbog izbijanja zubića pa se dete lakše namesti na jednoj nego na drugoj strani.

Kako da beba zavoli onu stranu koju odbija (rekli smo da ćemo koristiti desnu kao primer)?
 • Beba kreće podoj na levoj (koja joj više odgovara), sisa dok prođe refleks ispuštanja mleka (dok mleko jako ide), a zatim joj date drugu dojku ali tako da beba ne menja položaj već vi pomerite vaše telo. 
 • Menjajte položaje, probajte, testirajte
 • Nudite desnu dojku u toku noći ili u polusnu
 • Nudite slabiju dojku nekoliko puta zaredom pa jednom jaču
 • Probajte da joj ponudite dojku dok ste u pokretu (nosite bebu, ljuljuškajte…)
 • Probajte da primenjujete kompresije dojke dok beba sisa
 • Stavite na dojku pre početka podoja što topliju suvu pelenu kako bi se tkivo opustilo i mleko lakše izlazilo
 • Budite STRPLJIVI
Da li je beba gladna kada sisa samo iz jedne dojke?

NIJE sve dok joj dozvoljavate da sisa bez ograničenja. Jako brzo će se količina mleka u toj dojci povećati i beba će biti sita. Sasvim je moguće hraniti bebu iz jedne dojke bez problema.

Dojka iz koje beba ne sisa će vremenom stati sa proizvodnjom mleka (laktacijom) pa će delovati mnogo manja i prazna u odnosu na onu iz koje beba sisa ali NE BRINITE. Kada prestanete sa dojenjem i dojka iz koje beba sisa će takođe da se smanji tako da će doći u približno istu veličinu.

Tereza Miljković vr. savetnica za dojenje urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.