zamena dana i noći
zamena dana i noći Autor: Kelly Bonyata, BS, IBCLC Šta je to zamena dana i noći? Zamenom dana i noći zovemo situaciju kada dete često sisa u toku noći, a preko dana mnogo ređe. Zašto neka deca zamene dan za noć?
 • Novorođenčad mogu lako da zamene dan za noć u prvim danima ili nedeljama iz jednostavnog razloga a to je jer nemaju pojam o vremenu tj ne razlikuju mnogo dan i noć.
 • Deca kojoj sve lako odvlači pažnju (i/ili veoma aktivna deca) često doje češće u toku noći kako bi nadoknadili to što su preko dana imali kratke podoje.
 • Ukoliko je majka jako zauzeta u toku dana ili jednostavno rečeno preopterećena drugim obavezama dete može tražiti češće podoje u toku noći kako bi nadoknadilo dnevne podoje ili jednostavno jer želi više vremena i razmene nežnosti sa majkom.
 • Ukoliko su majka i dete razdvojeni u toku dana dete može takođe da unosi dovoljno mleka tek da odagna glad i da čeka mamin povratak kako bi od nje dobilo podojima najveću količinu kalorija koja mu treba. Dete će uglavnom siati češće i/ili duže kada se majka vrati kući. Ponekad i majke same prave zamenu dana za noć kako bi izbegle izdajanje dok su odsutne od kuće. Zamena dana i noći je uobičajna pojava pogotovo za decu koja su deo dana odvojena od majke ili koja se tek navikavaju na flašicu zbog mamine odsutnosti.

Saveti kako se ponšati kada dete zameni dan za noć Osnovni saveti:
 • Spavajte što više ujutro ili idite rano na spavanje sa svojim detetom. Kada ste kući spavajte uvek kada i dete spava.
 • Neka vam beba bude na dohvat ruke u toku noći kako bi svi imali što više sna. Neke od opcija su da dete spava sa vama u istom krevetu, da detetov krevet bude odmah uz vaš ili da dete spava u istoj prostoriji gde i vi spavate.
Ukoliko je vaše novorođenče zamenilo dan za noć:
 • U toku dana prostorije u kojima boravite moraju biti pune svetla i sasvim normalno obavljajte dnevne aktivnosti – nemojte zmračivati prostorije, insistirati na tišini jer dete spava. Kada je dete budno igrajte se a njim, pričajte, budite aktivni. Budite dete da sisa na 2-3 sata.
 • Kada se u toku noći dete probudi budite tihi, smireni, ne koristite svetlo ako je moguće. Ako Vam je potrebno onda koristite najslabije takozvano noćno svetlo. U određenom trenutku možete početi sa rutinom za odlazak na spavanje (kao što je kupanje, pričica za laku noć, dojenje) kao signal da se približava vreme za spavanja.

Kada mama ima obaveze:
 • Razmislite o tome da počnete da koristite sling maramu ili neku drugu vrstu marama za nošenje deteta tako da je dete uz vas dok obavljate svoje obaveze.
 • Obratite pažnju na potrebe vašeg deteta i ne zaboravite da pratite signale koje vam dete šalje pogotovo kada vam naiđe jako zahtevan dan, a to nije tako teško ako je dete uz vas.
 • Ne zaboravite da će dete nakon vašeg napornog dana (a svi ih kad-tad imamo!) hteti da mu posvetite malo više pažnje “jean na jedan” kako bi sisalo i uspostavilo vezu sa majkom.
Ukoliko je dete zamenilondan za noć i unosi malo mleka dok je majka na poslu:
 • Budite strpljivi. Probajte da se ne nervirate. Smatrajte to nekom vrstom komplimenta – dete više voli vas nego zamenu!
 • Ukoliko dete neko hrani Vašim mlekom neka koristi i podgreva manje količine mlek tako će se manje bacati.
 • Ukoliko ste zabrinuti da dete ne može toliko dugo bez mleka setite se da neka deca spavaju po celu noć bez mleka i to oko 8 sati bez da se majke brinu da li dete unosi dovoljno mleka. Vodite računa o mokrim pelenama kako bi bili sigurni da dete unosi dovoljno mleka u toku 24 sata.
 • Osigurajte se da je detetu dostupna dojka što češće kada ste zajdno.
 • Ukoliko želite da olakšate sebi da se ređe izdajate kada niste sa detetom onda možete i da postaknete zamenu dana za noć.
 

Tekst prevela i prilagodila

Tereza Miljković vr. savetnica za dojenje urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.