zamena dana i noći

Autor: Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Šta je to zamjena dana i noći?

Zamjenom dana i noći zovemo situaciju kada djete često sisa u toku noći, a preko dana mnogo ređe.

Zašto neka djeca zamjene dan za noć?

 • Novorođenčad može lako da zamjeni dan za noć u prvim danima ili čak i nedjeljama iz jednostavnog razloga, a to je zato jer nemaju pojam o vremenu, tj ne razlikuju mnogo dan i noć.
 • Djeca kojoj sve lako odvlači pažnju (i/ili veoma aktivna djeca) često doje češće u toku noći kako bi nadoknadili to što su preko dana imali kratke podoje.
 • Ukoliko je majka jako zauzeta u toku dana ili jednostavno rečeno preopterećena drugim obavezama djete može tražiti češće podoje u toku noći kako bi nadoknadilo dnevne podoje ili jednostavno jer želi više vremena i razmene nježnosti sa majkom.
 • Ukoliko su majka i djete razdvojeni u toku dana dijete može takođe da unosi dovoljno mleka tek da odagna glad i da čeka mamin povratak kako bi od nje dobilo podojima najveću količinu kalorija koja mu treba. Djete će uglavnom sisati češće i/ili duže kada se majka vrati kući. Ponekad i majke same prave zamjenu dana za noć kako bi izbjegle izdajanje dok su odsutne od kuće. Zamjena dana i noći je uobičajna pojava pogotovo za djecu koja su dio dana odvojena od majke ili koja se tek navikavaju na flašicu zbog mamine odsutnosti.

Savjeti kako se ponšati kada djete zamjeni dan za noć

Osnovni savjeti:

 • Spavajte što više ujutro ili idite rano na spavanje sa svojim detetom. Kada ste kući spavajte uvek kada i djete spava.
 • Neka vam beba bude na dohvat ruke u toku noći kako bi svi imali što više sna. Neke od opcija su da djete spava sa vama u istom krevetu, da djetetov krevet bude odmah uz vaš ili da djete spava u istoj prostoriji gdje i vi spavate.

Ukoliko je vaše novorođenče zamjenilo dan za noć:

 • U toku dana prostorije u kojima boravite moraju biti pune svjetla i sasvim normalno obavljajte dnevne aktivnosti – nemojte zmračivati prostorije, insistirati na tišini jer djete spava. Kada je budno igrajte se sa njim, pričajte, budite aktivni. Budite djete da sisa na 2-3 sata.
 • Kada se u toku noći djete probudi budite tihi, smireni, ne koristite svjetlo ako je moguće. Ako vam je potrebno onda koristite najslabije takozvano noćno svetlo. U određenom trenutku možete početi sa rutinom za odlazak na spavanje (kao što je kupanje, pričica za laku noć, dojenje) kao signal da se približava vreme za spavanja.

Kada mama ima obaveze:

 • Razmislite o tome da počnete da koristite sling maramu ili neku drugu vrstu marama za nošenje deteta tako da je djete uz vas dok obavljate svoje obaveze.
 • Obratite pažnju na potrebe vašeg djeteta i ne zaboravite da pratite signale koje vam šalje, pogotovo kada vam naiđe jako zahtevan dan, a to nije tako teško ako je djete uz vas.
 • Ne zaboravite da će djete nakon vašeg napornog dana (a svi ih kad-tad imamo!) htjeti da mu posveti malo više pažnje “jedan na jedan” kako bi sisalo i uspostavilo vezu sa majkom.

Ukoliko je djete zamjenilo dan za noć i unosi malo mlijeka dok je majka na poslu:

 • Budite strpljivi. Probajte da se ne nervirate. Smatrajte to nekom vrstom komplimenta – djete više voli vas nego zamenu!
 • Ukoliko djete neko hrani vašim mlekom neka koristi i podgrijeva manje količine mlijeka tako će se manje bacati.
 • Ukoliko ste zabrinuti da djete ne može toliko dugo bez mlijeka sjetite se da neka djeca spavaju po cijelu noć bez mlijeka i to oko 8 sati bez da se majke brinu da li djete unosi dovoljnu količinu. Vodite računa o mokrim pelenama kako bi bili sigurni da je unos dobar. 
 • Osigurajte se da je djetetu dostupna dojka što češće kada ste zajdno.
 • Ukoliko želite da olakšate sebi da se ređe izdajate kada niste sa djetetom onda možete i da postaknete zamenu dana za noć.

Tekst prevela i prilagodila
Tereza Kiš
savjetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.