KR – razna pitanja o dojenju – prvi mesec

Podaci

Beba rodjena 26.12.2014. u terminu

Zdravo, tezina 3100 kg, duzina 49 cm

Dete je iskljucivo dojeno.
Na pocetku sam imala bolne dojke obe i ragade na obe bradavice, pre 10 dana sam imala pocetni mastistis na jednoj dojci i ispila sam terapiju Panklav, sada mi je bolje, nemam ragade vise i bolne dojke.
Beba nije uzimala nikakvu terapiju.
Videla sam Vas sajt i mislim da je odlican. Ja imam problema sa dojenjem. U pocetku mi se cinilo da lepo sisa, ali mi je napravila ragade na obe dojke i imala sam pocetni mastistis koji je sada prosao uz Panklav.

Od pre 10 dana nikako ne mogu da je lepo namestim na dojku a da ne pocne da cokce, to se cak jako cuje od samog starta dojenja. Imam utisak kao da samo uzima mleko koje samo curi sa dojke, pa zato cokce, a ne vuce. Ponekad se i zgracne, udahne vazduh pa je uspravim. Plasim se da ce da joj to coktanje postati obrazac sisanja i da nece dobijati dovoljno mleka pa da nece ni napredovati.  Nismo jo bili na kontroli ali se vidi po njoj da je dobila. Ja imam dosta mleka i stalno se izmazam i pripremam dojke pre podoja da bude meka areola. Beba nije kakila 3 dana, ima gasove, da li je to povezano sa coktanjem? Kako da nastavim sa dojenjem?

odgovor:

I ragade i mastitis koji ste dobili su bili posledica lošeg položaja bebe na dojci. Drago mi je da ste sanirali problem i nadam se da je beba sada bolje postavljena na dojku pa se problem neće više vraćati.
Coktanje je najčešće znak da dete ne obuhvata kako treba dojku pa Vam predstoji da dobro poradite svaki put kada dete stavljate na dojku na dobrom položaju Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku. Još jedan razlog coktanja je pojava Soor ili mlečac kod bebe i/ili majke za vreme dojenja

Izdajanje nemojte previše praktikovati jer nije potrebno. Česta izdajanja dovode do povećanja količine mleka pa se lako može desiti da se vrati i upala dojke Mastitis – začepljenje mlečnih kanala i infekcija dojke

Što se tiče kakenja tu je stvar jako jasna jer sve dojene bebe u tom periodu starosti polako počinju sve ređe da kake: Beba nije kakila nekoliko dana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.