Milica BG – problemi sa dojenjem

Postovana Tereza,
 
Obracam Vam se anonimno, samo iz razloga sto ne zelim da svi moji prijatelji  na fb  znaju o ovim zenskim problemima. 🙂
 
Moje dete je rodjeno 29.12.2014.
Rodjeno u terminu, bez ikakvih komplikacija.
Sa 3900 kg i 53 dugacka, u bolnici je izgubila 250gr, sto znaci da izlazimo iz bolnice sa 3650 gr.
Otpusteni smo iz bolnice sa normalnima rezultatima, mislim konkretno na bilirubin, medjutim beba je bila zuta sigurno dve nedelje. (Pitali smo patronaznu sestru, ona nam je rekla da je to normalno i da nije puno zuta).Ono sto moram da napomenem je to da ja imam hepatitis c, ovo mi je drugo dete i prvo dojenje, jer sa prvim detetom sam mleko prekunula u strahu i neznanju da moze da mi se dete zarazi tako da je prva beba bila svo vreme na vestackoj hrani. Sada uz savete i ohrabrenja drugih koji imaju isti problem sam odlucila bebu da dojim…
Od prvog dana  bebu stavljam da dojku da sisa. Prva dva dana slabo mi je mleko nadolazilo, medjutim treci dan grudi su mi poprilicno narasle cak i bile pred upalu. Brzo sam odreagovala, masirala izmuzavala se.. Tako da do upale nije doslo. 
Grudi su prirodno velike, teske i malo opustene a badavica nema nigde. Jos u bolnici su mi rekle sestre da moram imati vestacke bradavice sto smo odmah kupili, i pokusavala sam tako da je dojim. Beba je izgubila 250 gr za samo dva dana. Malo su je prehranjivali, ali ona kao tek rodjena beba nije puno uzimala vestacke hrane. Svo vreme dojim bez prestanka, ali nakon dve nedelje merili smo je ona nije ni povratila svoju kilazu po rodjenju, imala je 3750. Dosta je uspavana i mlitava bila, sto predpostavljam da je od te male zutice koju je imala. U te dve nedelje sam je mozda dva puta dohranila. Patronazna sestra mi je rekla da mleka imam, ali da ga ne plasiram dobro i da moram da radim na tome,jer su mi grudi malo,  nezgodnog oblika. Isto tako mi je rekla da obavezno koristim vestacku bradavicu, i da beba nesme da bude gladna, da vidim sama sa sobom da li mogu da joj plasiram mleko kako treba ili da je prehranjujem. Od tog dana dojenje je i krenulo na bolje,ali ono sto se promenilo je to sto moja beba kada treba da sisa pocinje da place puno, deluje mi kao da se jako nervira sto mora da sisa. To je vec postalo stresno i za nju i za mene, jer imam osecaj da se jako muci, nisam sigurna da li se gadi na bradavicu ili je lenja? Nakon pet, sest minuta ona prestane i krene da sisa. Sisa sve zavisi kako je raspolozena ali oko 10 do 20 min. I posle toga bude mirna svega sat vremena pa opet… A nekada se ne skida sa dojke satima, a cinimi se da je opet gladna.
Po nekad se izmuzem, mada iz jedne dojke ne izvucem vise od 30ml (sto ne znam da li je dovoljno za bebu u tom uzrastu).
Za ovo vreme sam joj dala u par navrata dohranu (Aptamil), samo zato sto mislim da nije dovoljno posisala, jer zna da bude po cetiri sata na dojci u kratkim pauzama i da je i dalje gladna… Juce smo je izmerili ona ima 4100 kg, a 26 dana je stara. Mislim da je to malo, ali ja nisam strucna zato se i obracam vama. Ima stolice redovne zute, pelena joj bude i od mokrace puna. Najvise me zabrinjava to plakanje, i to sto ona ne napreduje bas… Lose se osecam jer zelim da ostane na mojem mleku, ali se plasim da ne napravim nesto kako ne treba ako detetu ne dam prehranu a mozda joj je potrebno…
Jako sam zbunjena, i u velikoj nedoumici. Inace ne koristim nikakve terapije, lekove (brufen u onim prvim danima nakon porodjaja. Uskoro idemo na prvi kontrolni pregled, pa se plasim da mi dr. kaze da je dohranjujem a da ja nisam pokusala prirodno sve sto mogu.
Nadam se da sam uspela da objasnim problem i da cu naci odgovor, savet kod vas.
Unapred sam Vam zahvalna, ako nisam sve rekla molim Vas da napisete sta bi jos bilo potrebno…
 
odgovor:
Draga majko nemam u mailu neke od osnovnih informacija pa mi je nezgodno nagađati gde se pojavio problem i da li ga uopšte ima pa ću Vam dati neke osnovne smernice kako bi sami mogli oceniti šta je bio problem:
1. Dete u prvom mesecu treba da ima 8-12 podoja u 24 sata Prvi dani
2. Pelene moraju biti uredno mokre i ukakane Da li moja beba dobija dovoljno mleka? a prema napisanom Vaše dete ih ima tako da je to u redu.
3. Važno je da je dete sada krenulo da dobija na težini pa će u narednim danima da nadoknadi sve probleme sa težinom iz prve polovine meseca.
4. Isključite iz upotrebe veštačke bradavice da Vam ne naprave problem: Veštačke (silikonske) bradavice i dojenje
5. Svako dete ima svoje faze kada traže jako česte podoje i te faze prolaze: Skokovi u razvoju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.