LM – napredovanje deteta u prvom mesecu

Pozdrav Tereza,
Moja beba je rodjena 26.12.2014. godine. Rodjena je sa 3800g, a u bolnici je izgubila 150g. Na prvoj kontroli je vratila 150g, medjutim pedijatrica je zakazala ponovnu kontrolu za 7 dana na kojoj je beba dobila samo 70g. Pedijatrica je predlagala da odmah uzmemo AD mlijeko, ja nisam bila za tu opciju pa je ponovo predlozila vaganje za 7 dana.

Beba je dobila 130g, tj za mjesec dana samo 350g. Beba sada ima 4kg. Ima redovnu stolicu, tj. od 3-4 stolice dnevno. Stolice su zute, pelene su uvijek mokre. Sta da radim?  Nadam se Vasem odgovoru,
Unaprijed zahvalna mama

odgovor:

Vaše dete je krenulo da dobija na težini pa Vam predlažem da nastavite sa podojima, da ih dete ima 10-12 u 24 sata znači na dva sata eventualno malo duže, a meri se od početka jednog podoja do početka drugog. Pratite bebine pelene da li su redovno mokre i ukakane. Neka uvek pri podoju dobro isprazni jednu dojku a drugu nudite samo ako dete želi još. Merenje nakon 7 dana pa da vidimo šta kaže vaga ali i Vaše dete tj videćete i sami po detetu da li je zadovoljno i aktivno. Ako sve bude kako i očekujem onda samo napred sa podojima a ako Vas nešto bude brinulo javite se.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
savetnica za dojenje

Naknadne informacije u drugom mailu:

“Zaboravila sam napomenuti da beba ima povisen bilirubin 203,7. Danas sam izdajala mlijeko, nisam bas zadovoljna kolicinom mlijeka! Za 45 minuta izdojila sam 100ml (u uputstvu pise da se za 10 min treba izdojiti od 60-125 ml), mene je to malo zabrinulo jer mi se cini da je malo mlijeka!             

Hvala jos jednom.
LP”

odgovor:

Uh groznog li uputstva! Ko god da ga je pisao nije bašupućen u dojenje. Ne obazirite se uopšte na tako nešto. Izdajanje je samo merilo koliko ste u tom trenutku uspeli da izdojite a beba izvuče sisanjem mnooooogo više. Sobzirom na visok bilirubun savet koji sam gore dala o povećanju broja podoja na 10-12 je odličan. Ne manjam ga.

srdačan pozdrav
Tereza Miljković
savetnica za dojenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.