Namestite se udobno

Breastfeeding is more successful when you're comfortable and relaxed.

Da bi dojenje bilo lakse i prijatnije potrudite se da zauzmete sto udobniji polozaj i da se lepo opustite. Obavezno proverite da li je beba dobro postavljena na dojku. Pokusajte da dojite bebu u stolici koja vasim ledima daje dobru podrsku.  Koristite jastuke da poduprete i/ili ledja. Ao je potrebno ispod nogu stavite nesto da vam blago podigne noge radi udobnijeg polozaja. Dobra stvar je eksperimentisati sa raznim polozajima za dojenje prikazanim na slikama dole sve dok pronadjete onaj polozaj koji vas i vasu bebu najbolje relaksira. Dojenje ne sme da stvara bol ni mami ni bebi.

Neki od polozaja za dojenje

Three common feeding positions include the front hold, the underarm position and the lying down position.

Ovo je klasican sedeci polozaj za dojenje.

Polozaj ispod ruke se uglavnom koristi kod dojenja blizanaca (pogledaj sliku dole).

Lezeci polozaj je jako dobar za mame koje su se porodile carskim rezom ili im je radjena epiziotomija.

Ostali polozaji

Twins can be fed together using the twin hold; light muslin wraps offer privacy when breastfeeding in public.

U prvim nedeljama mozda je lakse dojiti blizance odvojeno. Onog trenutka kada se mama uhoda sa dojenjem moze da proba i zajednicko dojenje koristeci polozaj ispod ruke (kao na slici).

Ukoliko vam je neprijatno da dojite na javnom mestu jednostavno prebacite preko ramena pamucnu pelenu ili bilo kakvu maramu koja vam se svidja. Ona ce zakloniti vasu dojku i bebu od radoznalih pogleda a beba ce dobiti najkvalitetniji obrok onog trenutka kada joj je bio potreban.

Evo jos neoliko polozaja za dojenje dve bebe istovremeno:

dojenje blizanci
Jedan od položaja za dojenje koji je jako koristan majkama koje imaju jak refleks ispuštanja mleka pa se dete zato jako naguta vazduha pri podoju je i ovaj: polozaji za dojenje u slikama 1 A ako imate problema sa bolom u leđima možda će vam prijati neki od sledećih položaja:  Video snimak i detalji o tome kako se beba pravilno postavlja na dojku nalaze se ovde: Položaji za dojenje i pravilno postavljanje bebe na dojku Neki od ležećih položaja za dojenje koji najviše prijaju majkama koje zbog epiziotomije ne mogu da sede dojenje polozaji

Tereza Miljković vaša savetnica za dojenje urednica sajta Super beba

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.